ESET Türkiye Ürün ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, siber suçluların dijital kanalları hedef almak için çeşitli yöntemler kullandığını belirtti. Erginkurban, günlük hayatımızda pek çok internet bağlantılı cihaz kullanmamıza rağmen güvenlik önlemlerini ihmal ettiğimize dikkat çekerek, “Cihazlarda birçok uygulama kullanıyoruz. Her gelen mesajı veya bildirimi güvenilir kabul ederek tıklıyoruz. Siber suçlular bu durumu kendi avantajlarına kullanıyorlar,” dedi.

Siber suçluların sosyal mühendislik teknikleri ile kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşmaya çalıştığını belirten Erginkurban, dijital dünyada kullanıcıların bilinçli olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle mobil bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleşen dolandırıcılıkların arttığını ifade etti.

Güvenlikte Zorlanmalar Yaşanıyor

Kullanıcıların güvenlik yöntemlerini uygulama konusunda zorlandığını belirten Erginkurban, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından getirilen parolaların belirli aralıklarla değiştirilmesi zorunluluğunun tek başına yeterli olmadığını söyledi. Bu nedenle bankaların daha güvenilir biyometrik yöntemler olan Face ID, Touch ID ve Geçiş Anahtarı gibi teknolojileri kullanmaları gerektiğine dikkat çekti.

Ayrıca internet bankacılığı için güncel antivirüs yazılımlarının kullanılmasının önemini vurguladı.

"Online Alışverişlerde Sanal Kart Tercih Edin"

Mobil bankacılık kullanıcılarına yönelik önerilerde bulunan Erginkurban, iki aşamalı doğrulama özelliklerinin mutlaka etkinleştirilmesi gerektiğini söyledi. Bankaların kişisel bilgileri e-posta veya SMS yoluyla talep etmeyeceğini hatırlatan Erginkurban, bu tür taleplere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca kart bilgilerinin paylaşılmaması ve yalnızca güvenilir sitelerde alışveriş yapılması gerektiğini ifade etti. Meşruiyeti şüpheli formlara hassas bankacılık bilgilerinin girilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Huawei, Windows'tan Ayrılıyor: Kendi Geliştirdiği HarmonyOS Next'e Geçiyor Huawei, Windows'tan Ayrılıyor: Kendi Geliştirdiği HarmonyOS Next'e Geçiyor

Halka Açık Wi-Fi Ağlarından Uzak Durun

Erişimi herkese açık Wi-Fi ağlarının siber saldırılar için kullanılabileceğine dikkat çeken Erginkurban, “Kahve zincirleri, hastaneler ve restoranlar gibi ortak Wi-Fi ağlarında internet bankacılığı işlemleri yapmamakta fayda var. Wi-Fi sağlayıcısının güvenli olup olmadığını bilemeyiz,” şeklinde uyarıda bulundu. Her hesap için benzersiz ve tahmin edilmesi zor parolalar kullanılması gerektiğini belirterek, bu parolaların düzenli aralıklarla değiştirilmesini tavsiye etti. Ayrıca online alışverişlerde sanal kart kullanımının bir alternatif olarak düşünülmesi gerektiğini de ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı