Kaddafi, 'İslami Sosyalizm' ideolojisini benimseyerek Arap Birliği'ne destek verme, bağımsız ülkelerle birlikte ırkçılık, sömürgecilik ve toplumsal baskıya karşı çıkma taahhüdünde bulundu. ABD'nin 7 Eylül 1969'da Kaddafi'yi tanımasıyla birlikte Kral İdris görevini terk etti.

Candan Baysan vefat etti! Candan Baysan kimdir? Candan Baysan vefat etti! Candan Baysan kimdir?

Muammer Kaddafi Kimdir?

Muammer Kaddafi, 7 Haziran 1942 tarihinde Libya'nın Sirte şehrinde dünyaya geldi. Ortaöğrenimini tamamladıktan sonra Libya Üniversitesi'nde Tarih Bölümü'nden mezun oldu. Eğitimine İngiltere'de 'Askerî Uzmanlık' eğitimiyle devam etti.

16 Ocak 1970'te yeni bir Anayasa hazırlanmasının ardından Başbakanlık ve Savunma Bakanlığı görevlerini üstlenen Kaddafi, İngiliz askerî üslerini ve birliklerini ülkeden çıkararak petrol şirketlerini ulusallaştırdı. Türkiye'nin Kıbrıs Harekâtı sırasında sağladığı askeri yardımlar ve Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerini eleştirmesi, Kaddafi'nin uluslararası ilişkilerdeki tutumunu gözler önüne serdi.

Kaddafi, 1979'dan 2011'e kadar Libya Arap Halk Sosyalist Cemahiriyesi'nin 'Kardeşçe Lideri' ve Bir Eylül Büyük Devrimi'nin Rehberi olarak 42 yıl boyunca Libya'yı yönetti. Ancak, 2011 yılında Arap Baharı'nın etkisiyle Libya'da iç savaş patlak verdi. 23 Ağustos 2011'de Trablus'un muhaliflerin eline geçmesiyle Kaddafi rejimi devrildi.

Muammer Kaddafi Nasıl Öldü?

Libya iç savaşı sırasında, Kaddafi karşıtı isyancılar tarafından memleketi Sirte'de yakalanan Kaddafi, linç edilerek öldürüldü. Linç esnasında "Evlatlarım ben sizin babanızım. Siz neyin doğru neyin yanlış olduğunu bilmiyorsunuz. Bu yaptığınız haramdır. Haram nedir bilmiyor musunuz?" şeklinde son sözlerini söyledi. Sol kulak ile göz aralığının ortasında ve sağ alt karın bölgesinde kurşun izleri bulunan Kaddafi'nin ölümü, bazı çevrelerde tepkiye neden oldu. Birleşik Krallık Savunma Bakanı Philip Hammond, Kaddafi'nin acımasız bir şekilde öldürülmesini devrimi "lekeleyen" bir eylem olarak nitelendir.

Kaddafi'nin ölümü sonrası cesedi bir süre soğuk hava deposunda teşhir edildi ve ardından Sahra Çölü'nde bilinmeyen bir yere gömüldü. Muammer Kaddafi'nin yaşamı ve ölümü, Libya'nın modern tarihinde önemli ve tartışmalı bir yer edinmiştir.

Muhabir: Haber Bülteni