Boğaziçi olayları sonrası adı sık sık gündeme gelen Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci İnci'nin kim olduğu ve Ak Parti ile bağlantısı olup olmadığı merak ediliyor. Peki, Prof. Dr. Naci İnci kimdir? Boğaziçi Üniversitesi olaylarıyla ilişkisi ne? İşte detaylar...

Naci İnci Kimdir?

Mehmet Naci İnci, 3 Kasım 1965'te Malatya'nın Pütürge ilçesinde doğmuş olan bir Türk akademisyen ve fizik profesörüdür. Şu anda Boğaziçi Üniversitesi rektörü olarak görev yapmaktadır. Naci İnci, akademik kariyerinde önemli başarılar elde etmiş ve çeşitli uluslararası çalışmalarda bulunmuştur.

Eğitimi ve Akademik Kariyeri

Mehmet Naci İnci, ilk, orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Fizik Bölümünden mezun olmuştur. Yüksek lisans eğitimini de tamamladıktan sonra, Heriot-Watt Üniversitesi'nde fiber optik sensörler alanında doktora yapmıştır. Doktora sonrası 1993-1994 yılları arasında Stanford Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü'nde araştırmalar yapmıştır.

1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü'nde yardımcı doçent olarak göreve başlamış, daha sonra aynı üniversitede doçentlik unvanını almıştır. 1998-1999 yıllarında Gunma Üniversitesi'nde konuk araştırmacı olarak çalışmış, 1999-2005 yılları arasında ise Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapmıştır. 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nde profesör unvanını almıştır ve 2014-2018 yılları arasında Fizik Bölümü Başkanı olarak görev yapmıştır.

Uluslararası Başarılar ve Patentler

Profesör Doktor Mehmet Naci İnci, akademik kariyerinde birçok araştırma ve projeye imza atmıştır. Üniversite-sanayi ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik yaptığı çalışmalar neticesinde iki uluslararası patenti bulunmaktadır. Bu patentler, onun bilimsel ve teknolojik katkılarının önemli bir göstergesidir. Naci İnci, kariyeri boyunca elde ettiği başarılarla Türk akademik camiasında önemli bir yer edinmiştir. Boğaziçi Üniversitesi rektörü olarak, üniversitenin gelişimine ve uluslararası alanda tanınırlığına katkı sağlamaya devam etmektedir.

Rektörlük Süreci

Mehmet Naci İnci, 15 Temmuz 2021'de Melih Bulu'nun görevden alınmasının ardından rektör vekili olarak atanmıştır. 21 Ağustos 2021'de ise Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör olarak atanmıştır. Bu süreç, üniversite içinde ve kamuoyunda geniş yankı bulmuştur.

Boğaziçi Olayları Ne?

Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Melih Bulu'ya karşı yapılan protestolar 880 gündür devam etmektedir. Türkiye'nin en prestijli üniversitelerinden olan Boğaziçi'nde, seçilmeden rektörlüğe atanan Prof. Dr. Melih Bulu'ya karşı protestolar, getirilen gösteri yasağına rağmen 880. gününü doldurmuştur.

Ocak 2021'den beri öğrenci ve profesörlerin hafta içi her gün yaptığı sessiz protesto gösterisi 12.15'te gerçekleştirilmektedir. Üniversite kampüsünün bahçesinde, rektörlük binasına sırtlarını dönen akademisyen ve öğrenciler, "WeDoNotAcceptWeDoNotGiveUp (Kabul etmeyeceğiz. Vazgeçmeyeceğiz)" yazılı İngilizce pankartlar taşımaktadır.

Boğaziçi yönetimi, cuma günü yayınladığı genelge ile protestoları yasaklamış, ancak yasağa rağmen akademisyenler ve öğrenciler eylemlerine devam etmiştir. Ancak Doçent Ahmet Ersoy, AFP'ye yaptığı açıklamada "Önemli değil, bu yasağın yasal bir dayanağı yok" demiştir. Ersoy, "Her şeyden önemlisi, iki yılı aşkın bir süredir bu nöbeti aralıksız sürdürdüğümüz için insanlar direnişimize saygı duymaya başladı ve sanırım onları en çok rahatsız eden de bu" diye eklemiştir.

"Asla Rektörümüz Olamayacaksın" Sloganları

Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör seçimi, adaylar arasında yapılan seçimlerde en çok oyu alanın usulen rektör olarak belirlenmesi şeklinde yürütülüyordu. Ocak 2021'de ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yayınlanan bir kararname ile Boğaziçi Üniversitesi'nin rektörlüğüne Melih Bulu'yu getirmiştir. Öğrenciler, 2015 seçimleri için İstanbul’da AK Parti aday adayı olan rektörün üniversite bünyesinde demokratik seçim süreci yerine atama yoluyla getirilmesine itiraz etmişti. Prof. Dr. Bulu'nun atanmasının ardından başlayan eylemlerde öğrenciler "Asla rektörümüz olamayacaksın" sloganları atmıştı.

Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan kimdir? Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan kimdir?

15 Temmuz 2016'daki başarısız darbe girişiminin ardından Gülen yapılanması mensuplarına karşı operasyon başlatan hükümet, bu çerçevede rektörlerde de değişikliklere gitmişti. Sol görüşlü güçlü bir öğrenci topluluğunun geleneksel kalesi olarak görülen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, 2018'de Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonuna karşı gösteri yapmış ve Erdoğan tarafından "vatan haini" ve "terörist" olmakla itham edilmişlerdi.

Muhabir: Haber Bülteni