Yaşam

Nallıhan’da Hacet Bayramı Coşkusu

Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör, Nallıhan’ın Epçeler, Dereköy ve Bozyaka mahallelerinde gerçekleştirilen Hacet Bayramlarına katıldı.

Abone Ol

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde her yıl geleneksel olarak kutlanan Hacet bayramı, bu yıl da büyük coşkuya sahne oldu. Nallıhan’ın Epçeler, Dereköy ve Bozyaka mahallelerinde gerçekleştirilen Hacet Bayramlarına ilgi yüksekti.

Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör de hacet bayramlarına katıldı. Güngör söz konusu bayramlarla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bu bayramlar, hem manevi bir görev hem de toplumsal dayanışmanın güçlü bir simgesidir. Rabbim, edilen duaları ve yapılan hayırları kabul etsin inşallah " dedi.

YILLARDIR SÜREN BİR GELENEK

Nallıhan’da Hacet Bayramı, rivayete göre Akşemseddin’in Nallıhan’a gelişini kutlamak amacıyla başlatılan bir gelenek olarak bilinir. Bu bayramda, Nallıhan yöresinde yetiştirilen pirinçten yapılan pilav, kaşıkla değil, imece usulüyle kadınlar tarafından yapılan yufkalarla yenir.

Hacet Bayramı, yeni bir hasat dönemine girerken hasadın verimli olması için yapılan yağmur duaları ve uygulanan pratiklerle karakterize edilir. Bu pratiklerin temelinde su kültü, atalar kültü ve dağ kültünün izleri görülür. Erenler olarak adlandırılan mezarların etrafında dualar edilir. Sürü sahipleri ve adakları olanlar, dualarını burada yerine getirirler. Kesilen hayvanların etleri ile pişirilen yemekler, toplu bir şekilde tüketilir, bu da bayramın paylaşım ve birliktelik ruhunu pekiştirir.