Ünlü şair Nevzat Çelik, İzmir'deki orman yangınlarına ilişkin yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle gözaltına alındı. Çelik, X hesabından yaptığı paylaşımda, 16 Ağustos'ta İzmir'deki yangınlarla ilgili "Canım İzmir yanıyor. Gavur İzmir değil, Türkiye yanıyor. Koltuğuna yapışmış iktidar aynada saçını tarıyor !" şeklinde bir ifade kullandı. Bu paylaşımının ardından Çelik, polis tarafından gece yarısı evine gelinerek gözaltına alındığını duyurdu.

Çelik, gözaltı süreciyle ilgili olarak, "Gerekçe: 16 Ağustos’ta X’te yaptığım, 'Canım İzmir yanıyor. Gavur İzmir değil, Türkiye yanıyor! Koltuğuna yapışmış iktidar aynada saçını tarıyor' " şeklinde bir paylaşımda bulundu. İfadesinin ardından serbest bırakılan Çelik, olayla ilgili tepkisini dile getirerek, "Hiç mi görmeyelim, duymayalım, konuşmayalım? Hiç mi eleştirmeyelim? Ne isteniyor? Mahalle yanarken hep saçımızı mı tarayalım? Peki, nasıl insan kalalım?" ifadelerini kullandı.

Eyüpspor asbaşkanı kimdir? Fatih Kulaksız Kimdir? Fatih Kulaksız eşi kimdir? Eyüpspor asbaşkanı kimdir? Fatih Kulaksız Kimdir? Fatih Kulaksız eşi kimdir?

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI GETİRİLDİ

Gözaltı sonrası serbest bırakılan Çelik, yaşadığı durumu sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaştı:

"Sevgili arkadaşlar... Benim ülkede yargılama yıldırım hızında işliyor! Canlı tanığıyım, dumanı üstümde tütüyor. Son durum şu: Dün geceki gözaltından sonra bugün yeniden emniyet müdürlüğüne çağrıldım. Savcılık, mahkeme derken… 'Canım İzmir yanıyor, Gavur İzmir değil. Türkiye yanıyor' paylaşımım 'yalan' olarak görüldü. Oysa benim ülkemde 'yangına yangın' denir! Sonuç itibariyle 24 saat içinde gül gibi bir yurt dışı çıkış yasağım oldu."

Çelik'in gözaltına alınması ve ardından getirilen yurt dışı çıkış yasağı, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

NEVZAT ÇELİK KİMDİR?

1960'ta Boyabat'ta doğan Nevzat Çelik, 1965'te ailesiyle birlikte İstanbul'a geldi. Mart 1980 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu Grafik bölümü birinci sınıfta okurken tutuklandı. Dev-Sol davasından idam istemiyle yargılandı.

1984'te Şafak Türküsü adlı şiir dosyası Akademi Kitabevi Şiir Ödülü birincilik ödülünü alarak kitaplaştı. 1985 yılında İTÜ İşletme Fakültesi Öğrenci Derneği tarafından ülke çapında yapılan şiir yarışmasına bir şiiri ile katıldı ve bu yarışma 1986 yılında sonuçlandı, Çelik'in şiiri yarışmaya katılan 1350 kadar şiir arasından ilk ona girdi ama birinci olamadı. 1987'de Müebbet Türküsü adlı şiir kitabı Poetry International ve Hasan Hüseyin Şiir Ödülünü aldı. Daha sonra hiçbir yarışmaya katılmadı.

4 Aralık 1987'de Metris Cezaevi'nden tahliye oldu. 1990'da iki şiir kitabı daha çıkardı; Suda Seken Hayat ve Yağmur Yağmasaydı. 1998 Ekim ayında Sevgili Yoldaş Kurbağalar adlı şiir kitabı, 2005 Nisan'ında ise ilk romanı Bağışlanmış Hüzün yayımlandı.
Yaşamını Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde sürdürüyor.

Eserleri

Şiir

• Şafak Türküsü (1984)
• Müebbet Türküsü (1987)
• Yağmur Yağmasaydı (1990)
• Sevgili Yoldaş Kurbağalar (1998)
• Suda Seken Hayat (1990)

Roman

• Bağışlanmış Hüzün (2005)

Öykü

• Sen Giderken (2006)
"Sen Giderken" 2011 yılında "Leke" adıyla yeniden yayınlanmıştır.

Ödülleri

• 1984 - Akademi Kitabevi Şiir Birincilik Ödülü (Şafak Türküsü kitabı ile)
• 1987 - Poetry International Ödülü (Müebbet Türküsü şiir kitabı ile)
• 1987 - Hasan Hüseyin Şiir Ödülü (Müebbet Türküsü şiir kitabı ile )
• 2024 - Yüzyılın Aydınlık Yüzleri

Muhabir: Haber Bülteni