Ankara Üniversitesi Öğretim Üyelerinin alanında ilk olan çalışması literatüre girmeyi başardı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Ünal, TEKNOFEST 2024 Adana’da öğrencilerle buluştu Gazi Üniversitesi Rektörü Ünal, TEKNOFEST 2024 Adana’da öğrencilerle buluştu

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Fizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şinasi Barış Emre, Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Atakol, Fen Bilimleri Enstitüsü doktora öğrencileri Araştırma Görevlisi Eyüp Kavak (Fizik Mühendisliği A.B.D) ve Kübra Gürpınar’ın (Kimya A.B.D) “Elastocaloric, barocaloric and magnetocaloric effects in spin crossover polymer composite films” başlıklı çalışması dünyanın en etkili bilim dergilerinden biri olan Nature Communications dergisinin Temmuz sayısında yayınlandı.

Çalışma aynı zamanda İspanya’nın en önemli üniversitelerinden olan Barcelona Üniversitesi ve Katalonya Politeknik Üniversitesinin ortaklığında gerçekleştirildi.

Yeni nesil soğutma sistemleri için malzeme geliştirilmesine yönelik MFAG 121F151-TÜBİTAK 1001 projesi kapsamında yapılan çalışma ile spin crossover malzemelerin elastokalorik özellikleri literatürde ilk defa proje kapsamında gerçekleştirilen deneyler sonucunda ortaya çıktı.

Elastokalorik soğutmaya yönelik çalışmalar, World Economic Forum’un 2024 raporuna göre gelişmekte olan en iyi 10 teknoloji̇ arasında gösterildi.

Muhabir: Fatma Doğanay