Yaşam

O köyde kadınlar yönetimi devraldı: Erkekler ise köyü terk etti

Bursa'nın 721 yıllık Kozluören Mahallesi'nde her yıl düzenlenen geleneksel etkinliklerde bu yıl da kadınlar köyün yönetimini devraldı. Jandarma ekiplerinin sabah saatlerinden itibaren köy girişlerini kapatmasıyla erkeklerin girişi engellendi. Köydeki işleri eşlerine devreden erkekler, gün boyunca yağlı güreş müsabakalarını izlemek için köyün dışına çıktı.

Abone Ol

Köy meydanında toplanan erkekler, köy camiinden yapılan anonsla işlerini kadınlara devrettiklerini duyurdu. Muhtar mühürünü, kahvehaneci ise tepsisini eşine teslim etti.

Mehter takımı eşliğinde köyden ayrılan erkekler, köy dışında hazırlanan yağlı güreş müsabakalarını izlerken, kadınlar köyde bir günlük saltanat sürdü.

Kadınların Eğlence Günü

Köyde erkeklerin olmadığı gün boyunca, kadınlar köy meydanında toplandı ve çeşitli etkinliklerle doyasıya eğlendi. Kimi kadınlar eşlerinden devraldıkları işleri sürdürürken, diğerleri kahvede oyun oynadı, salıncakta sallandı ve konuklara etli bulgur pilavı ile ayran ikram etti.

Akşam saatlerine kadar köye girişleri yasak olan erkekler, köy dışında düzenledikleri güreş şenlikleriyle zaman geçirdi.

Ataların Emaneti: Köyü Kadınlar Yönetiyor

Kozluören Mahalle Muhtarı Mehmet Çalışkan, 523 yıllık bu geleneğin kökenine dair bilgi verdi. Çalışkan, "Atalarımız savaşa giderken köyü kadınlara emanet etmiş. Biz de bu geleneği yaşatıyoruz. Maddi imkansızlıklar nedeniyle bir süredir yapamıyorduk, ancak bu yıl 523. kez düzenliyoruz" dedi.

Kadınlar Saltanat Sürüyor

Muhtar Mehmet Çalışkan'ın eşi Emine Çalışkan ise, "Eşim mühürü bana teslim etti, bugün muhtar benim. Erkeklerimizi dışarı yolladık ve kadınlar olarak bir gün boyunca köyü biz yöneteceğiz" şeklinde konuştu. Emine Çalışkan, misafirleri ağırlayacaklarını ve kendi aralarında eğlenceler düzenleyeceklerini belirtti.

"Herkes Gül Hatun'dur"

Gelenekle ilgili bilgi veren köy sakini Fatma Özdaş, "Köyümüz 700 yıllık eski bir köy. Abdal Mehmet savaşa giderken köyü eşi Gül Hatun'a devretmiş. Biz de bu geleneği sürdürüyoruz. Bu köyde herkes Gül Hatun'dur ve bu geleneği yaşatmaya devam ediyoruz" dedi.