Tercih sürecinde önemli bir konu, adayların yerleşemediği durumlarda Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) puanlarının nasıl etkileneceğidir.

OBP PUANI ETKİLENİR Mİ?

Adayların, tercih ettikleri programlara yerleşemedikleri takdirde OBP puanlarının düşüp düşmeyeceğini merak ettiğini biliyoruz. Tercih yaptıktan sonra yerleşemediğinizde OBP puanınızda bir değişiklik yaşanmaz. Yani, tercih yapıp yerleşemezseniz OBP puanınız etkilenmez ve düşmez.

OBP PUANI HANGİ DURUMLARDA DÜŞER?

OBP puanı, bazı özel durumlarda düşüş gösterebilir. İşte bu durumlar:

Başkent Üniversitesi'nden Uluslararası Ortopedi ve Travmatoloji Konferansı Başkent Üniversitesi'nden Uluslararası Ortopedi ve Travmatoloji Konferansı

Tercih Sonucu Yerleşilen Programda Gitmeme Durumu: Açık öğretim veya normal örgün öğretimde, tercihiniz sonucu yerleştiğiniz bir programda kayıt yaptırmamanız durumunda, okul puanınızda kesilme yaşanır. Bu durumda, OBP puanınız düşer.
Kayıt Hakkı Elde Edip Kaydolmama: Kazandığınız okulda yetenek sınavlarına girip kayıt hakkı elde ettiğiniz ancak kayıt işlemini gerçekleştirmediğiniz durumlarda da OBP puanınız kaybı yaşar. Bu tür durumlarda da puan düşüşü söz konusu olabilir.


Yerleşme ve Kayıt Yapmama: Herhangi bir programa (2 yıllık veya 4 yıllık) yerleştiğinizde ve kayıt yaptırmadığınızda da OBP puanınızda kesintiler yaşanabilir.

OBP PUANININ ÖNEMİ NEDİR?

Ortaöğretim Başarı Puanı, lise eğitiminizdeki başarılarınızı yansıtan önemli bir göstergedir. Tercih yapıp yerleşemediğinizde OBP puanınızda herhangi bir değişiklik yaşanmaz. Ancak, yerleştiğiniz ancak kayıt yaptırmadığınız veya gitmediğiniz durumlarda OBP puanınızda düşüş yaşanabilir. Bu nedenle tercih sürecinizi ve kayıt işlemlerinizi dikkatli bir şekilde yönetmeniz önemlidir.

Muhabir: Haber Bülteni