Aşure, İslam kültüründe önemli bir gün olarak kabul edilir ve Muharrem ayının 10. gününe denk gelir. Aşure, İslam inancında birçok manevi öneme sahiptir. Muharrem Ayı ve Aşure geleneğinin temelinde; bolluk, bereket ve paylaşım bulunmaktadır. Aşure gününde, "Aşure" adında bir tatlı insanlar arasında dağıtılarak bereketin sembolü haline gelmiştir. Aşure Günü'nde aşure pişirilip komşularla, akrabalarla paylaşılır ve bu şekilde yardımlaşma, dayanışma ve kardeşlik duyguları pekiştirilir. Her ne kadar Muharrem ayının 10. günü özel bir anlam taşısa da aşure günü, genellikle bu ay boyunca devam eden bir geleneksel kutlama şeklindedir. Paylaşmanın ve kardeşliğin temsili olan aşurenin ortalama fiyatını Ankara Kurukahveciler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Aytaç sevimli açıkladı.

15 kişiye yetebilecek Aşure tatlısının maliyeti ortalama 360 TL

Başkan Sevimli, "Bu günün şartlarıyla ortalama 15 kişiye yetebilecek bir aşure tatlısının maliyeti, içindeki malzemelerle birlikte 360 lira olarak hesaplanıyor" dedi. Ayrıca, bir aşure için kullanılan malzemeler arasında 250 gram aşurelik buğdayın 10 TL, 200 gram haşlanmış nohutun 30 TL, 100 gram bademin 46 TL gibi fiyatlarla tezgahlarda yer aldığını sözlerine ekledi.

Başkan Sevimli, “Bir ailenin, bir tencere aşure yapması için gereken ortalama maliyeti tek tek hesaplarsak anlatayım. Bu günün şartları ile ortalama 15 kişiye kadar yetebilecek Aşure tatlısının maliyeti ortalama 360 lira oluyor "dedi.

Sevimli 15 kişilik ortalama Bir aşurenin içinde bulunan malzemeleri ve fiyatları şu şekilde sıraladı;

250 gr aşurelik buğday  10,00  TL

Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları Akaryakıt fiyatları cep yakmaya devam ediyor! 1 Ekim 2024 benzin, motorin, LPG fiyatları

200 gr haşlanmış nohut 30,00 TL

200 gr haşlanmış fasulye 30,00 TL

600 gr toz şeker 15,00 TL

150 gr kuru kayısı 30,00 TL

100 gr badem  46,00 TL

100 gr kuru üzüm 22,00 TL

100 gr fındık 47,00 TL

100 gr fıstık  19,00 TL

100 gr kuru incir  52,00 TL

100 gr ceviz 52,00 TL

50 gr kuş üzümü 3,00 TL

1 tutam karanfil 4,00 TL

olarak tezgahlarda yerini alırken toplam maliyet 360 TL  olarak hesaplanıyor” dedi.

Başkan Sevimli, vatandaşları aşure alışverişlerini yerel esnaftan yapmaya davet etti

Anadolu'da bolluk ve bereketin simgesi olan aşure ayında küçük esnafların da kazanmasını desteklediklerini belirten Sevimli, “Aşurenin zenginleştirilmiş halinde temel malzemelerin dışında; kuru inci, kuru kayısı, fındık, badem, kuru üzüm (sarı veya siyah) kuş üzümü, ceviz içi ve yer fıstığı da kullanılmaktadır. Kuruyemişçi esnafımızda saydığımız tüm malzemeler çok taze ve kaliteli şekildedir. Küçük esnafımız malzemelerin temini acısından elinden gelenin fazlasını yapmaktadır, yapmaya da devam ediyor. Ankara’mızın her bölgesinde bulunan bilindik esnafımızdan kuruyemişi görerek, tadarak gönül rahatlığıyla alabilme şansınız vardır. Bu yıl ki kuruyemiş fiyatlarının düzeyi, enflasyon ne kadar yüksek olsa da kuruyemişçi esnafımız yerli ürünlerimizde ürünlerini minimum derece uygun fiyata satmaya çalışmakta. Kuruyemişçi esnafımızdan kuruyemişinizi temin etmeniz hem sağlık hem tazelik hem maliyet hem de güvenilirlik acısından daha iyi olacağından kuruyemişinizi küçük esnafımızdan gönül rahatlıyla alabilirsiniz. Bolluk ve Bereket ayı olan aşure ayında küçük esnafta kazansın diyerek aşure alışverişinin küçük esnaftan yapılmasının esnaflarımıza faydası olacaktır” şeklinde konuştu.

Muhabir: Cansel Yıldız