Türk Havacılık ve Uzay San. A.Ş.’nin (TUSAŞ) ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde kurduğu Havacılık ve Uzay Bilimleri Tasarım ve Analiz Laboratuvarı, 31 Mayıs Cuma günü düzenlenen törenle açıldı.

Tören, ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Oğuzhan Hasançebi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Özgen ve TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay’ın katılımıyla yapıldı.

Yeni Eğitim Modeli ile "Süreç Odaklı Ölçme" Sistemi Başlatıldı Yeni Eğitim Modeli ile "Süreç Odaklı Ölçme" Sistemi Başlatıldı

Tasarım ve Analiz Laboratuvarı, TUSAŞ ile işbirliği içerisinde yürütülecek lisansüstü ve doktora tezleri için kullanılacak. Böylelikle laboratuvarın, ileri düzeyde yapılacak araştırmalar sayesinde, ODTÜ Havacılık ve Uzay Bölümü ile TUSAŞ arasındaki ilişkilere katkı sağlaması bekleniyor. Laboratuvardaki hesaplama altyapısı, aerodinamik, itki, havacılık yapıları ve malzemeleri, uçuş mekaniği ve kontrol alanlarında özgün mühendislik yazılımları geliştirilmesi, açık kaynak kodlu yazılımların akademi ve endüstride daha yaygın kullanılması gibi ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nde yoğun olarak çalışılan araştırma alanlarına katkı sağlayacak. Açılan laboratuvarda ayrıca, çok disiplinli optimizasyon, sürüdürülebilir enerji kaynakları ve yapay zekanın, havacılık ve uzay sektöründe daha yaygın kullanılması için de AR-GE faaliyetleri yürütülecek.

ODTÜ’NÜN KATKISI BÜYÜK

Kaan, Hürjet, Hürkuş, Gökbey, ANKA-3, ANKA-S ve Aksungur gibi havacılık ürünleri olan TUSAŞ’ta, ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü mezunları, tasarım, geliştirme ve ürüne dönüştürme aşamalarında önemli roller üstleniyor. ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nden akademisyenler, TUSAŞ’ta yürütülen farklı projelerin çeşitli aşamalarında görevler üstleniyor, projelerin hayata geçirilmesine önemli katkılar veriyor.

Törende açılış konuşmasını Havacılık ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serkan Özgen yaptı. Özgen konuşmasında yeni açılan laboratuvar sayesinde TUSAŞ ile ODTÜ arasındaki, süregelen işbirliğinin bir başka boyuta taşınacağını belirterek “Üniversitemizin, bölümümüzün Türk havacılığına daha derin ve kapsamlı katkı sağlamasını temenni ediyorum” dedi.

TUSAŞ’TA ODTÜ AĞIRLIĞI

ODTÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Oğuzhan Hasançebi laboratuvarın açılış töreninde yaptığı konuşmada ODTÜ Mühendislik Fakültesi ile TUSAŞ’ın arasındaki ilişkinin uzun ve köklü bir geçmişe dayandığını söyledi. TUSAŞ’ın Mühendislik Fakültesi mezunlarının en çok istihdam edildiği kuruluşlardan biri olduğunu da dile getiren Hasançebi, “TUSAŞ’ın birçok projesinde mezunlarımızın değerli katkıları ve rolleri olmuştur” ifadelerini kullandı.

SANAYİ ÜNVERSİTE İŞBİRLİĞİ

TUSAŞ Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özkan Altay ise laboratuvarın açılışında esas amaçlarının sanayi problemlerini üniversiteye indirebilmek olduğunu söyledi. Öğrenciler ve akademisyenlere ulaşmak istediklerini belirten Altay, temel hedeflerinin öğrenciler ve akademisyenlerle olan bağlarının daha da kuvvetli hale getirmek olduğunu dile getirdi. TUSAŞ’ın üniversitelere yönelik birçok desteğinin bulunduğunun altını çizen Altay, ODTÜ dahil olmak üzere çok sayıda üniversitede toplam 350’den fazla projenin yürütüldüğünü ifade etti. Altay, sözlerine şöyle devam etti: “Yaklaşık bin öğrencinin üzerinde bir öğrenci sayısına ulaşmış durumdayız. Biz bunları çok değerli buluyoruz. Çünkü gerçekten çözmemiz gereken problemleri öğrencilerimizin yeteneğinden, akademisyenlerimizin uzmanlık alanlarından yararlanarak kendi mentörlerimizin de desteğiyle çözüm arayışındayız. Ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Bu laboratuvarımıza çeşitli projeler vereceğiz ve bunları destekleyeceğiz.”

Muhabir: Burcu Çayan