Ekonomi

ODTÜ’den iklim değişikliği ile mücadele adımı

ODTÜ ile TKYB arasında sürdürülebilir kalkınma amaçları ve iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik “Sürdürülebilirlik İş Birliği Protokolü” imzalandı.

Abone Ol

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (TKYB) arasında “Sürdürülebilirlik İş Birliği Protokolü” yapıldı.

Türkiye’nin sürdürülebilirlik performansını artırmak için çeşitli alanlarda teknik bilgi ve araştırma desteği sağlanmasını hedefleyen protokol için iki kurumun yetkilileri, ODTÜ Rektörlüğü’nde bir araya geldi.

Protokol, ODTÜ adına Rektör Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil tarafından, TKYB adına ise Genel Müdür İbrahim Halil Öztop ve Genel Müdür Yardımcısı Seçil Kızılkaya Yıldız tarafından imzalandı.

ODTÜ ve TKYB’nin sürdürülebilir kalkınma amaçları ve iklim değişikliği ile mücadele eksenindeki ortak hedeflerinden hareketle imzalanan protokole göre, ODTÜ ile TKYB arasında iş birliği yapılacak toplam on farklı alan şu başlıklardan oluşuyor:

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ARAŞTIRMALARI VE GELİŞTİRME

ODTÜ ve TKYB, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütecek. Bu doğrultuda, sürdürülebilirlik performansını artırmak ve çevresel etkileri azaltmak için teknik bilgi paylaşımı yapılacak ve araştırma desteği sağlanacak.

SOSYAL ETKİ YÖNETİMİ

Üniversitenin sosyal etki faaliyetlerinin planlanması, yönetilmesi ve performansının izlenmesi konularında destek sağlanacak. “Nitelikli Eğitim” ve “Eşitsizliklerin Azaltılması” başlıklı Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunulması amacıyla, üniversitenin sosyal sorumluluk projeleri ve girişimlerinin sosyal etkisi değerlendirilecek ve ODTÜ’ye mentorluk hizmetleri sunulacak.

İKLİM DOSTU KAMPÜS UYGULAMALARI

Üniversite kampüsünde yenilenebilir enerji kullanımı, doğal kaynak verimliliği, düşük karbon salınımı ve sürdürülebilir yaşam pratiklerini teşvik eden projelerin geliştirilmesi desteklenecek. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji uygulamaları, enerji tasarrufu önlemleri ve karbon ayak izini azaltma stratejileri ele alınacak.

ÇEVRESEL, SOSYAL VE YÖNETİŞİM SIRALAMA SÜREÇLERİ

Üniversitenin sürdürülebilirlik performansının uluslararası platformlarda tanıtılması amacıyla, yeşil kampüs ve sürdürülebilirlik konularındaki mevcut durumu değerlendiren çeşitli sıralama sistemlerine başvuru sürecine teknik destek sağlanacak.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLE MÜCADELE VE ADAPTASYON

İklim değişikliğini önleme ve adaptasyon stratejileri geliştirme konusunda iş birliği yapılacak. Bu bağlamda su yönetimi, enerji verimliliği ve sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik projeler desteklenecek.

SU VE ATIKSU YÖNETİMİ

Üniversitede su tasarrufu ve geri kazanım uygulamaları teşvik edilecek, su kaynaklarının verimli kullanımı ve su kirliliği yönetimi konusunda araştırmalar yapılacak ve öneriler sunulacak.

SÜRDÜRÜLEBİLİR FİNANSMAN

Üniversitenin sürdürülebilir finansman kapasitesini artırmak amacıyla yeşil, sosyal ve sürdürülebilir tahviller gibi yenilikçi sermaye piyasası ürünleri araştırılacak. Ayrıca, uzun vadeli çevresel ve sosyal faydalar sağlayacak projeler için üniversitenin sermaye artırma potansiyeli değerlendirilecek.

DÖNGÜSEL EKONOMİ MODELLERİ

Sürdürülebilir tedarik zinciri modellerinin teşvik edilecek ve döngüsel ekonomi perspektifinden hareketle satın alma süreçlerine dair önerilerde bulunulacak.

EĞİTİM VE ORTAK ÇALIŞTAYLAR

Yeşil dönüşüm, iklim değişikliği, kadın istihdamı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik olarak, sanayi ve akademi arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi ve sürdürülebilirlik bilincini artırmayı amaçlayan ortak eğitim programları ve çalıştaylar düzenlenecek.

ARAŞTIRMA FAALİYETLERİNİN KOORDİNASYONU

Sürdürülebilirlik ve çevresel sosyal etki yönetimi konularında gerçekleştirilecek araştırmalar, ODTÜ ve TKYB’nin ilgili birimleri tarafından koordine edilecek.

TKYB daha önce, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile de iş birliği protokolü imzalamıştı. ODTÜ, TKYB’nin iş birliği protokolü imzaladığı dördüncü üniversite oldu.