Ücretsiz toplu taşıma kullanımı hakkında konuşan Ercan Soydaş Belediye otobüsleri ile özel halk otobüslerinin kıyaslandığına dikkat çekti. 
Soydaş , “Toplu taşımalardaki ücretsiz seyahat kartı kullanımı her geçen gün artıyor. İnsanlar belediye otobüsleri ile özel halk otobüslerini kıyaslıyorlar. Belediye otobüsleri kamu bütçesi kullanarak hizmetlerini yürütüyorlar, bizim esnaflarımız ise sadece yolculuk gelirleriyle bu işi yürütmeye çalışıyorlar.” dedi. 


Ücretsiz kullanılan yolcu kartlarına düzenleme gelmesi gerektiğinin altını çizen Soydaş, “Özellikle ücretsiz taşımada bizim beklentimiz, insanların gelir durumu tespit edilerek ücretsiz kartlar verilmeli, ihtiyacı olmayan insanlara ücretsiz kartlar verilmemeli. Onun dışında biniş ve saat kotası konulmalı, emniyet güçleri gibi mesai kavramı olmayan memur statüsünde çalışanlar ücretsiz kartları sadece mesai saatleri içerisinde ücretsiz kullanabilmeli. Engelli kategorisine giren vatandaş sayısı da arttı. Bu durum da suistimal ediliyor. Gerçek engelli vatandaşlarımız tabii ki sosyal hayata entegre olsunlar biz memnuniyet duyarız. Ama herkesin engelli kategorisine alınması bizleri zor duruma sokuyor. Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bununla ilgili çalışma yapıyor inşallah bir çözüm üretilir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu. 


Yükü özel sektör çekiyor: akaryakıtta vergi avantajı sağlanmalı 


Talepler doğrultusunda düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini vurgulayan Özel Halk Otobüs Şoförleri Odası Başkanı Ercan Soydaş, “Toplu taşıma artık sürdürülemez hale geldi. Maliyetler çok arttı birde sadece akaryakıt üzerinden değerlendiriliyor ama akaryakıttaki olağanüstü zamları hep birlikte takip ediyoruz. Bunun dışında personel, yedek parça, trafik sigortası, kasko hepsinin fiyatı arttı. Dolayısıyla mevcut durumda yükü özel sektör çekiyor. Buna göre de beklentilerimiz var. Bu taleplerimizi de ilgili bakanlıklara ilettik. Bu sektör Türkiye’de ücretsiz hizmet sağlayan tek özel sektör. En azından akaryakıtta vergi avantajı sağlansın ki sistem kendini süspanse etsin. Şeklinde bir talebimiz oldu, bu taleplerimizi de ilgili bakanlıklara ilettik. Sonuçlarını bekliyoruz.” dedi. 


Bakanlık destekleri artmalı  


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenen desteğin yetersiz kaldığına değinen Soydaş, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından Ankara ve İstanbul’a gelen ücretsiz taşıma ile ilgili bir destek var. Maalesef ödenen bu gelir desteği bir günlük ücretsiz taşımayı ancak karşılıyor bunun için de bakanlığa fiyat artışı önerdik. Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu konuda çözüm üretmek için ciddi çaba sarf ediyor. Konu şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığında olumlu bir sonuç çıkacağını ümit ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

Ulaşıma zam bir an önce yapılmalı 


Soydaş ulaşım zammı talepleri hakkında, “Ulaşım zammı talep ettiğimizde kamuoyundan sürekli tepki alıyoruz. Oysa insanların zam taleplerimizi anlayışla karşılamaları gerekiyor. Bizim işletme maaliyetlerimize de sürekli zam geliyor. Fiyatlar sabit kalmadığı için bizler de zam istemek zorunda kalıyoruz. Bu sebeple zam talep ettiğimizde olumsuz tepki alıyoruz. Üretenin ve satış yapanın etiketleri değiştirmesi normal ama biz zam talep edince maalesef kıyamet kopuyor. Binen yolcu gelir ortalaması 7 TL civarında bir yolcunun bir otobüse maaliyeti ise 25 TL’nin üzerinde böyle baktığınız zaman ulaşıma zammın bir an önce yapılması gerektiğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. 

Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu


Bakanlığa Çağrı: sektör artık sürdürülemiyor 


Bakanlığa çağrı yapan Soydaş, “Sektör artık kendini sürdüremiyor. Bizler sektörü ayakta tutabilmek için belediyelerle ve ilgili bakanlıklarla sürekli görüşmeler yapıyoruz. Karar merciinde olanların empati yapmalarını bekliyoruz. Bu sorunları kalıcı bir çözüm bulmak lazım. Özellikle de ücretsiz taşımada malvarlığı yerinde olan gelirleri yüksek olan insanlar ücretsiz seyahat hakkı kapsamında değerlendirilmemesi lazım. Mevcut uygulamayı adaletli bulmuyoruz. İnanılmaz biniş sayıları var. Bakanlığa yolcu biniş verilerinin belediyeden istenerek durumun ehemmiyetini görmelerini söyledik. Yetkili makamlarda oturanların empati yapmaları lazım. Bu sorunların çözümü için belli düzenlemelere acilen ihtiyacımız var. İnşallah hem belediyeler hem de bakanlıklar sağlıklı adımları atarlar ve bizde sektör olarak ayakta kalırız.” ifadelerini kullandı.  
 

Muhabir: Cansel Yıldız