Bartın'da çevre kirliliğine büyük ceza Bartın'da çevre kirliliğine büyük ceza

Temmuz sonu itibarıyla özel sektörün yurt dışı kredi borcunun borçluya göre dağılımı da dikkat çekti. Uzun vadeli borçlarda, bankaların kredi şeklindeki borçlanmaları 1,3 milyar dolar artarken, tahvil ihracı yoluyla elde edilen borç 3 milyar dolar artarak 17,8 milyar dolara ulaştı. Bankacılık dışı finansal kuruluşların borçlanmalarında ise 215 milyon dolarlık bir azalma görüldü. Finansal olmayan kuruluşlar ise 31 milyon dolar artışla borçlanmalarını 11,9 milyar dolara yükseltti.

Kısa vadeli kredi borçlarına baktığımızda, bankaların kredi borçları 2,6 milyar dolar artarak 7,1 milyar dolara çıkarken, finansal olmayan kuruluşların borçlanmaları ise 411 milyon dolar azalarak 1,2 milyar dolar seviyesine indi.

Alacaklılara Göre Borç Dağılımı

Alacaklılar açısından incelendiğinde, Temmuz sonu itibarıyla özel sektörün uzun vadeli borçlarının önemli bir kısmı özel alacaklılara yönelik oldu. Tahvil hariç özel alacaklılara olan uzun vadeli borçlar, geçen yılın sonuna göre 2,4 milyar dolar artarak 109 milyar dolara ulaştı. Kısa vadeli borçlar ise yine özel alacaklılar nezdinde 3 milyar dolar artarak 10,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Döviz Kompozisyonu ve Sektörel Dağılım

Kredi borcunun döviz cinslerine göre dağılımında, uzun vadeli borçların yüzde 58,2’sinin ABD doları, yüzde 34,5’inin euro, yüzde 2,6’sının Türk lirası, geri kalan kısmının ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü. Kısa vadeli borçlarda ise yüzde 43,8’i ABD doları, yüzde 14,9’u euro, yüzde 35,8’i Türk lirası ve yüzde 5,5’i diğer döviz cinslerinden oluştu.

Sektörel dağılıma baktığımızda, Temmuz sonu itibarıyla uzun vadeli kredi borçlarının yüzde 38,1’i finansal kuruluşlar, yüzde 61,9’u finansal olmayan kuruluşlar tarafından sağlandı. Kısa vadeli borçlarda ise finansal kuruluşlar yüzde 78,6, finansal olmayan kuruluşlar ise yüzde 21,4 oranında borçlanma gerçekleştirdi.

Anapara Geri Ödemeleri

Özel sektörün yurt dışı kredi borcunun kalan vadeye göre incelenmesinde ise önümüzdeki 1 yıl içerisinde geri ödenecek anaparanın 52,1 milyar dolar olduğu belirtildi.

Kaynak: İHA