KPSS sınavının yaklaşmasıyla Edebiyatta Yedi Güzel Adamdan biri olan Rasim Özdenören merak edildi. Peki, Rasim Özdenören kimdir? Rasim Özdenören nereli?

RASİM ÖZDENÖREN KİMDİR?

Rasim Özdenören, 1940 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu. İstanbullu mühendis Hakkı Özdenören ve Kahramanmaraşlı Ayşe Hanım’ın oğludur. İlkokul eğitimine Kahramanmaraş'ta başlayan Özdenören, babasının görev değişikliği nedeniyle Malatya'da devam etti ve 1952'de ilkokulu tamamladı. Tunceli Ortaokulundan 1955 yılında mezun olduktan sonra Kahramanmaraş Lisesinde edebiyatla ilgilenen arkadaşlarıyla tanıştı.

Lise yıllarında, edebiyat dergilerini takip etmeye başlayan Özdenören, arkadaşlarıyla birlikte Maraş Lisesi'nin Hamle dergisini yeniden yayına soktu.

RASİM ÖZDENÖREN EDEBİYAT ESERLERİ

Rasim Özdenören’in ilk hikayesi 1957 yılında Varlık dergisinde yayınlandı. "Akarsu" adlı hikayesinin ardından, "Kasap" ve "Bayır Dereden Öyküler" gibi eserleri de aynı dergide yer aldı. 1957-1958 yılları arasında Türk Sanatı ve Arayış dergilerinde eserleri yayımlandı.

RASİM ÖZDENÖREN EĞİTİM

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nü 1964 yılında, Hukuk Fakültesi’ni ise 1967 yılında tamamladı. Üniversite yıllarında Sezai Karakoç ile tanıştı ve 1964-1965 yıllarında Yeni İstiklal gazetesinin sanat sayfasını yönetti. Bu dönemde, "Eskiyen", "Oda", "Yolda" gibi hikayelerini aynı sayfada yayımladı.

Özdenören, Türk hikayesinde yerlilik unsurunu benimseyerek 1969 yılında Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören ile birlikte "Edebiyat" dergisini kurdu. Aynı yıl, Ankara'da Devlet Planlama Teşkilatında (DPT) uzman yardımcısı olarak göreve başladı.

1976’nın sonunda Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören ile "Mavera" dergisini kurdu. Yazar, Varlık, Türk Sanatı, Arayış, Edebiyat, Mavera gibi dergilerde yazılar yayınladı.

RASİM ÖZDENÖREN KİTAPLARI

Rasim Özdenören, edebiyat dünyasına birçok önemli eser kazandırdı. İlk kitabı "Hastalar ve Işıklar" 1967 yılında yayımlandı. Ardından, "Çözülme" (1973), "Çok Sesli Bir Ölüm" (1974), "Çarpılmışlar" (1977), "Gül Yetiştiren Adam" (1979), "Denize Açılan Kapı" (1983), "Kuyu" (1999), "Hışırtı" (2000), "Ansızın Yola Çıkmak" (2000) ve "Toz" (2002) gibi eserlerle okuyucularla buluştu.


Rasim Özdenören, edebiyat alanındaki başarılardan dolayı birçok ödül aldı. Bunlar arasında:

Candan Baysan vefat etti! Candan Baysan kimdir? Candan Baysan vefat etti! Candan Baysan kimdir?

1978: Türkiye Millî Kültür Vakfı'nın Fikir Dalında Jüri Özel Ödülü
1984: Yazarlar Birliği’nin ‘Yılın Hikâyecisi Ödülü’
1986: Türkiye Yazarlar Birliği’nin ‘Deneme Ödülü’
2008: Karaman Türk Dili Ödülü
2009: TBMM Üstün Hizmet Ödülü
2011: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi tarafından fahri doktora
2015: Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü
2016: Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü
2018: Bayburt Üniversitesi’nin "Bilge Adam Ödülü"
Son Yılları ve Güncel Çalışmaları
Rasim Özdenören, eserlerini İz Yayıncılık'tan çıkarmaktadır. En son Hece dergisinin yayın yönetmenliğini üstlenmiştir. Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Özdenören, halen eserleriyle ve edebi katkılarıyla tanınmaktadır.

Muhabir: Haber Bülteni