Yaşam

Rebiülevvel ayı nedir? Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır?

Rebiülevvel ayı, İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan, hicri yılın üçüncü ayıdır. Peki, Rebiülevvel ayının önemi nedir? Rebiülevvel ayında hangi ibadetler yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar…

Abone Ol

Rebiülevvel ayı,, özellikle Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) doğum günü olan Mevlid Kandili’ni barındırması sebebiyle Müslümanlar arasında büyük önem taşır. Ayrıca, İslam’ın yayılmasında dönüm noktalarından biri olan Hicret olayı da bu ayda gerçekleşmiştir.

REBİÜLEVVEL AYININ ÖNEMİ

Rebiülevvel ayı, Hz. Muhammed'in doğum, hicret ve vefatının bu ayda gerçekleşmiş olması sebebiyle Müslümanlar için maneviyatın yoğunlaştığı bir dönemdir. Bilinen rivayetlere göre, Peygamber Efendimiz 12 Rebiülevvel günü dünyaya gelmiş, Hicret yolculuğu bu ayda başlamış ve ahirete intikali de yine bu ayda olmuştur. Bu nedenle, Rebiülevvel ayı, Müslümanlar arasında hem sevinç hem de hüzünle anılan bir dönemdir.

REBİÜLEVVEL AYINDA HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Bu mübarek ayda Müslümanlar, Peygamber Efendimizi anarak ibadetlerine daha fazla yönelirler. Rebiülevvel ayı boyunca kılınması tavsiye edilen bazı özel namazlar ve okunması gereken dualar bulunmaktadır:

Rebiülevvel ayının ilk gecesinde iki rekat namaz kılınması tavsiye edilir. Her rekatta Fatiha Suresi’nden sonra üç defa İhlas Suresi okunur. Namaz sonrasında Peygamber Efendimize salavat getirilmelidir.
Dört rekat kılınacak olan bu namazda, her rekatta Fatiha Suresi okunduktan sonra bir defa Ayet-el Kürsi okunmalıdır. Namazdan sonra Taha ve Yasin sureleri üç defa okunur.İki rekat olarak kılınacak bu namazda, Fatiha Suresi’nden sonra Müzzemmil Suresi okunur.

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILMASI GEREKEN DİĞER İBADETLER

Fatiha Suresi ve Amenerrasulü okunması
Tesbih çekmek, istiğfar etmek
Kur'an-ı Kerim tilaveti
Peygamber Efendimizi anmak ve salavat getirmek
Hacet namazı kılmak

Rebiülevvel ayı, Müslümanların manevi anlamda kendilerini yenilemeleri, ibadetlerine daha fazla ağırlık vermeleri ve Peygamber Efendimizin yolunda ilerlemeleri için büyük bir fırsattır.