Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan 94 yaşında hayatını kaybetti.

Saadet Partisi'nin resmi X hesabından paylaşılan mesajda; Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan'ın 94 yaşında vefat ettiği duyuruldu.

Cani Semih Çelik'in karanlık bağlantıları ortaya çıktı: "İncel" adı verilen gruplara üyeymiş! Cani Semih Çelik'in karanlık bağlantıları ortaya çıktı: "İncel" adı verilen gruplara üyeymiş!

Paylaşımda, "Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanımız, Yüksek İstişare Kurulu Üyemiz, ESAM Genel Başkanı Muhterem Büyüğümüz Recai Kutan hakkın rahmetine kavuşmuştur. Milletimizin ve camiamızın başı sağolsun." ifadesine yer verildi.

RECAİ KUTAN KİMDİR?

Mehmet Recai Kutan, 5 Nisan 1930 tarihinde Malatya’da doğdu. Necmettin Erbakan’ın en yakın çalışma arkadaşlarından ve Millî Görüş Hareketi’nin önde gelen isimlerinden biri olan Kutan, Türk siyasetinde önemli bir role sahip olmuştur. Babası İsmail Kutan ve annesi Hatice Kutan'ın oğlu olarak dünyaya gelen Kutan, ilk, orta ve lise eğitimini Malatya’da tamamladıktan sonra, 1952 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi'nden mezun oldu.
Kariyerine Devlet Su İşleri'nde Başladı

Kutan, mezuniyetinin ardından 1952-1969 yılları arasında Devlet Su İşleri’nde mühendis olarak çalıştı. Burada edindiği deneyim, ilerleyen yıllarda siyasi kariyerinde de etkili oldu. 1969’da Türk Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi'ni kurarak özel sektöre de adım attı.

Millî Selamet Partisi ve Siyasi Yükselişi

Siyasi kariyerine, Millî Selamet Partisi (MSP) ile 1974-1980 yılları arasında genel başkan yardımcısı olarak başlayan Kutan, 1977 seçimlerinde MSP’den Malatya milletvekili olarak meclise girdi. Aynı dönemde, koalisyon hükümetinde imar ve iskân bakanı olarak görev yaptı. 12 Eylül Darbesi sonrası diğer MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis yatan Kutan, siyasi mücadelesine ara vermedi.

Refah Partisi ve Bakanlık Dönemi

1983’te kurulan Refah Partisi'nde genel başkan yardımcılığı görevine getirildi. 1996-1997 yılları arasında 54. Hükümet'te enerji ve tabii kaynaklar bakanı olarak görev yaptı. Bu dönemde, enerji politikaları üzerinde etkili çalışmalara imza attı. Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından, 1999 yılında Fazilet Partisi genel başkanlığına seçildi ve partisinin meclisteki lideri oldu.

Saadet Partisi ve Sonraki Yıllar

Fazilet Partisi'nin kapatılmasından sonra 2001 yılında kurulan Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı ve partinin ilk genel başkanı oldu. Bu görevi 2008 yılına kadar sürdürdü. 2008 yılında, Saadet Partisi genel başkanlığını Numan Kurtulmuş’a devretti. Siyasi hayatı boyunca Millî Görüş çizgisini takip eden Kutan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu üyeliğini ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) başkanlığını da yürütmektedir.

Kişisel Hayatı

Mehmet Recai Kutan, 1954 yılında Mebrure Hanım ile evlendi ve bu evlilikten İsmail, Abdülaziz Murat ve Ahmet isimli üç çocuğu oldu. 2009 yılında eşi Mebrure Kutan’ı kanser nedeniyle kaybetti. Kutan, iyi derecede İngilizce, Arapça ve Fransızca bilmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi