Ekonomi

Rekabet Kurulunda, yemek ve eğitim ücretleri üzerindeki iddialar görüşülüyor

Rekabet Kurumu’nun Ankara’daki merkez binasında gerçekleşen toplantıya, Kurum Başkanı Birol Küle başkanlık etti. Toplantıda, şirketin Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un ilgili maddelerini ihlal edip etmediğinin değerlendirilmesi amacıyla açılan soruşturmanın detayları ele alındı.

Abone Ol

Kocaeli'de bazı özel okulların yemek ve eğitim ücretlerini ortak belirledikleri ve öğretmenler için iş gücü piyasasında rekabeti kısıtlayıcı faaliyetlerde bulundukları iddialarıyla açılan soruşturma kapsamında, Doğa Koleji olarak bilinen Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri AŞ, Rekabet Kurulu'nda sözlü savunma yaptı.

Soruşturma heyeti temsilcisi, Doğa Koleji'nin Kocaeli'de faaliyet gösteren diğer bazı özel okullarla birlikte yemek ücretlerini belirlediği ve öğretmenlere yönelik iş gücü pazarında rekabeti sınırlayıcı anlaşmalara girdiği yönünde bulgulara ulaşıldığını belirtti. Temsilci, yapılan incelemeler sonucunda, şirketin kanunu ihlal ettiğini ve bu nedenle idari para cezası uygulanması gerektiğini savundu.

Arı İnovasyon ve Bilim Eğitim Hizmetleri AŞ adına konuşan şirket temsilcisi ise, bu iddiaları destekleyecek somut bir kanıt bulunmadığını öne sürerek suçlamaları reddetti.

Kurulun Kararı Bekleniyor

Rekabet Kurulu, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 15 gün içinde açıklayacağını duyurdu. Ancak, kararın daha erken alınması durumunda, sonuçlar Rekabet Kurumu’nun internet sitesi üzerinden kamuoyuna duyurulacak.

Uzlaşmaya Giden Diğer Özel Okullar

Bu soruşturma kapsamında, Kocaeli’de faaliyet gösteren 18 özel okul uzlaşma yoluna gitmişti. Uzlaşma sonucunda, bir okul için sadece yemek ücretlerinin, bir diğer okul için eğitim ücretlerinin, 11 okul için ise hem eğitim hem de yemek ücretlerinin birlikte belirlenmesi ve iş gücü piyasasında rekabeti kısıtlayıcı eylemlerde bulunulması suçlamalarıyla 7 milyon 33 bin 717 lira idari para cezası verilmişti.