Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sığır, manda, koyun, keçi ve geyik gibi çift tırnaklı hayvanlarda görülen ve bulaşıcı olan şap hastalığının, hayvan ticaretini ve ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirtti. Bakan Yumaklı, hastalığa karşı yürütülen mücadele kapsamında, her yıl rutin olarak uygulanan iki doz aşının bu yıl üç doza çıkarıldığını vurguladı.

ASKİ duyurdu: Ankara'da sular nerelerde kesilecek, ne zaman gelecek? ASKİ duyurdu: Ankara'da sular nerelerde kesilecek, ne zaman gelecek?

AŞI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Bakan Yumaklı, yapılan yazılı açıklamada, aşılama çalışmalarının hız kesmeden devam ettiğini belirtti. Bu yılın başında üç doza çıkarılan şap aşısının ilk dozu, 29 Ocak-31 Mart döneminde uygulandı. Bakan Yumaklı, ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yapılan aşılara ek olarak, yılın başında bir doz daha eklediklerini ifade etti.

YÜZDE 53 ORANINDA AZALMA

"Şap aşılamasında baskın dönem adı verilen süreçte büyükbaş hayvan varlığının yüzde 87'sine denk gelen 14 milyon 714 bin 274 büyükbaş hayvan aşılandı."

diyen Yumaklı, 2023 sonbaharı ile 2024 ilkbahar dönemi arasında yapılan bu üçüncü aşılama sayesinde, geçen yılın ilk 6 ayına göre mihrak sayısında yüzde 53 oranında azalma görüldüğünü belirtti.

İLKBAHAR DÖNEMİ İÇİN 9, SONBAHAR DÖNEMİ İÇİN 15 MİLYON AŞILAMA HEDEFLENİYOR

Bakan Yumaklı,

"Baskın dönemin bitiminden sonra 1 Mayıs'ta ilkbahar dönemi kampanyasına başladık ve bu süreçte 6 milyon büyükbaş ve 1,2 milyon küçükbaş hayvanı aşıladık. Yılsonuna kadar ilkbahar dönemi için 9 milyon, sonbahar dönemi için ise 15 milyon büyükbaş hayvanın daha aşılanmasını planlıyoruz."

dedi. Ayrıca, bakanlık bünyesindeki Şap Enstitüsü'nde 25-30 milyon doz şap aşısı üretimi hedeflendiğini de sözlerine ekledi.

BAYRAM ÖNCESİ TEDBİRLER SIKILAŞTIRILDI

Kurban Bayramı öncesinde hayvan sağlığını koruma adına gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirten Yumaklı, hayvan ticareti ve sağlığı konusundaki önlemleri sıkılaştırdıklarını söyledi.

Muhabir: Haber Bülteni