Prof. Dr. Bilal Dik, yaklaşık 40 yıldır insan ve hayvan sağlığını tehdit eden zararlı böcekler üzerinde çalışmalar yürütüyor. Türkiye’de ilk kez Culicoides soyuna ait sineklerle ilgili detaylı araştırmalar yapan ve bu konuda 30’dan fazla bilimsel makale yayımlayan Prof. Dr. Dik, özellikle kuşlar ve memeli hayvanlardaki bit türleri üzerine yoğunlaştığını belirtti. Ayrıca İran, ABD, Güney Afrika, Çin gibi birçok ülkeden bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yürüttüğünü ve Türkiye’de 500 kuş türünden 250’sini bit yönünden incelediklerini, 150-200 arasında yeni bit türünü keşfederek sınıflandırdıklarını ifade etti.

Bilim Dünyasına Yeni Türler Kazandırıyor

Prof. Dr. Bilal Dik, Nepal’de Bengal Akbabası’ndan (Gyps bengalensis) toplanan bir parazit örneği üzerinde yaptığı çalışmayla daha önce bilinmeyen bir bit türünü “Aegypoecus bengalensis” olarak tanımlayarak bilim dünyasına sundu. Ayrıca, İsveç ve Çinli bilim insanları, Endonezya’daki Kırmızı gagalı kekliklerde buldukları yeni bir bit türüne Prof. Dr. Bilal Dik’i onurlandırmak amacıyla “Reticulipeurus diki” adını verdi.

Kore Kültür Merkezi’nden 13. Yıl Özel K-Beauty Kursları Başlıyor Kore Kültür Merkezi’nden 13. Yıl Özel K-Beauty Kursları Başlıyor

Araştırmalar ve Koleksiyon Kayıt Altında

2025 yılında emekliye ayrılacak olan Prof. Dr. Bilal Dik, yıllar boyunca elde ettiği ektoparazit koleksiyonunun Selçuk Üniversitesi bünyesinde muhafaza edilmesi ve bilimsel çalışmalar için önemli bir kaynak olması adına çalışmalarını sürdürüyor. 

Kaynak: İHA