Türkiye, su stresi yaşayan ülkeler arasında yer alırken, bakanlık suyun korunması ve verimli kullanılması için çeşitli önlemler alıyor. Bu çerçevede politikalar ve stratejiler geliştirilirken, suyun miktar ve kalitesinin korunmasına yönelik güçlü mevzuatlar da hayata geçiriliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ CİDDİ OLUMUSZLUKLAR DOĞURABİLİR

Sever, Türkiye’nin yarı kurak bir iklime sahip olduğuna dikkat çekerek, iklim değişikliğinin etkilerinin özellikle sıcak günlerin artışı ve karla kaplı günlerin azalması şeklinde görüleceğini ifade etti. Sever, "2030, 2050, 2070 ve 2100 yılları için yapılan modellemeler, ülkemizin iklim değişikliği nedeniyle ciddi olumsuzluklarla karşılaşacağını gösteriyor. Bu süreçte ani ve şiddetli yağışlarla taşkın riskleri artarken, aynı zamanda kuraklık tehdidi de büyüyor" dedi.

Barok Dönemi'nden günümüze: Dritan ve Serklana Gani'den müzik ziyafeti Barok Dönemi'nden günümüze: Dritan ve Serklana Gani'den müzik ziyafeti

"DAHA AZ SUYLA AYNI HİZMETİ ELDE ETMEYE ODAKLANIYORUZ"

İklim değişikliği etkilerinin olumsuz sonuçlarına karşı, adaptasyon ve uyum kapasitelerinin artırılması gerektiğini vurgulayan Sever, suyun verimli kullanımı konusuna dikkat çekti. "Suyu hayatımızdan çıkarmıyoruz, sadece daha az su ile aynı hizmeti elde etmeye odaklanıyoruz" diyen Sever, su tasarrufunun önemine işaret etti.

SU YÖNETİMİNDE HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Sever, su yönetiminde doğru adımlar atılmasının gerekliliğine değinerek, arıtılmış atık suların yeniden kullanılması, yağmur suyu hasadı ve su tüketiminin azaltılmasına yönelik basit ama etkili yöntemlerin önemine dikkat çekti. "Bu basit yöntemlerle suyu verimli kullanarak, su israfını minimuma indirebiliriz" dedi.

"GÜN BATIMINDAN SONRA SULAMA YAPILMALI"

Özellikle turizm sektörü başta olmak üzere su tasarrufu konusunda önemli kazanımlar elde edilebileceğini belirten Sever, "Yeşil alanlarda kurakçıl peyzaj uygulamalarına geçilmeli. Bu tür peyzajlar daha az su tüketiyor, sulama sıklığı daha az ve kuraklığa daha dayanıklı" ifadelerini kullandı. Ayrıca, gün batımından sonra sulama yapılmasının su kaybını önlemek adına kritik olduğunu ekledi.

ÜRÜNE GÖRE SULAMA ARALIKLARI DEĞİŞİYOR

Sever, tarımsal sulamada da gece sulamasının buharlaşma oranını azaltarak verimli su kullanımını sağladığını belirtti. Ürünlerin su ihtiyaçlarının doğru belirlenmesiyle suyun daha etkin kullanılabileceğini söyleyen Sever, "Örneğin elma bahçeniz varsa dört sulama yeterli olabilir ama armutta bu sayı üçe düşebilir, fazla sulama ise çürümeye neden olabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA