Ekonomi

Sigaraya dev zam yolda!

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenleme, tütün ürünlerine yüksek zamların geleceğine işaret ediyor.

Abone Ol

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, sigara, puro, enfiye ve çiğnemeye mahsus tütün gibi ürünlerde ÖTV oranı yüzde 53,5’e çıkarıldı. Daha önce yüzde 45 olan bu oran, özellikle tütün içeren sigaralar ve tütün yerine geçen maddelerden üretilmiş purolar gibi ürünlerde önemli fiyat artışlarına neden olacak.

Öte yandan, maktu (sabit) vergi tutarı ise 4,8058 liradan 7,80 liraya yükseltildi. Bu zamlar, tüketiciler için ciddi bir maliyet artışı anlamına geliyor.

UZMANLARDAN TEPKİLER

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı (TBYD) Erol Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu zamlara dikkat çekerek, "Sigarada yeni fiyat geçişlerine hazır mıyız?" diye sordu. Dündar, tütün ürünlerine yönelik ÖTV artışının, sigara fiyatlarının ciddi oranda artmasına neden olacağını belirtti.

FİYAT ARTIŞLARI KAPIDA

Bu düzenlemeyle birlikte tütün ürünlerinde yeni fiyat artışlarının kısa sürede uygulanması bekleniyor. Özellikle düşük fiyatlı sigaraların zamdan daha fazla etkilenmesi, tüketicilerin bütçesini zorlayacak gibi görünüyor.