Sivas'ın Altınyayla ilçesinde bulunan ve Hititler'e ait Sarissa antik kentinin yakınlarındaki Suppitassu Gölü, tarihî bir değişim sürecine girdi. Bir zamanlar Hitit kralının baharı karşıladığı ve arınma amacıyla kullandığı bu tarihi göl, iklimsel değişiklikler nedeniyle kuruyarak sazlıklarla kaplandı.

Alman bilim insanları tarafından incelenen Suppitassu Gölü, bir dönem yaklaşık 7 metre derinliğe sahipti. Ancak günümüzde kuruyan göl, artık bir sazlık alanı olarak dikkat çekiyor. Bu değişim, hem tarihi hem de ekosistem açısından önemli bir dönüşüm anlamına geliyor.Suppitassu Gölü'nün yağışlarla birlikte yeniden su tutması bekleniyor. 

“3 bin 500 yıllık bir tarihi var”

Hitit kralının baharı karşıladığı ve arınmak için kullandığı Suppitassu Kral Gölü, iklimsel değişikliklere yenik düştü. Suppitassu Gölü ile ilgili bilgiler veren Hüseyin Boran şöyle konuştu:

“Bu göl 1977 yılında başlayan Sarissa kazılarının ardından bulundu. Suppitassu Gölü’nde bir tapınak varmış ve şenlikler yapılırmış. Kral, Çorum’dan buraya geldiğinde şehre uğramadan önce buraya geliyor. 3 bin 500 yıllık bir tarihi var. Kral önce buraya geliyor, şenliklere katılıyor, daha sonra da şehre iniyor. Kralın tahtı da orada. Hâkim bir tepede ayrıca tapınak var. Oraya geçtiğinde ilçenin tamamını görüyor. Karşısında nöbetçi kulübeleri vardı. Zamanla yok oldu. Kazı yapılırken Almanlar geldi. Bot ile girdiler ve 6 buçuk metre dolduğunu söylediler. Burası sahipsiz, bakımsız bir şekilde kurudu. Sarissa’nın ve bu gölün turizme açılmasını istiyoruz” dedi.

Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri

Kaynak: İHA