CHP lideri Özel'den Kurtulmuş'a zehir zemberek sözler! CHP lideri Özel'den Kurtulmuş'a zehir zemberek sözler!

Son yıllarda artan başıboş köpek sayısı her geçen gün vatandaşın can güvenliğini tehdit ediyor. Köpek saldırıları sonucu birçok vatandaş hayatını kaybederken, kuduz vakalarında da son zamanlarda büyük artış yaşandı.

Vatandaşlar yetkililerden başıboş köpek sorununu çözmesini beklerken, hükümet yetkilileri yasa çıkarmaya hazırlanıyor. Köpeklerin sayısını kontrol etmek amacıyla itlaf edilmeleri de alınacak tedbirlerden biri olarak öne çıktı. Ancak kamuoyunda bu kararın doğru olup olmadığına yönelik büyük bir tartışma yaşanıyor. Vatandaşların bazısı köpeklerin öldürülmesinin dinen yanlış olduğunu belirtirken bazısı da insan canının öncelikli olduğuna dikkat çekerek bu kararın doğru olduğunu savunuyor.

Sokak köpeklerinin itlaf edilmesini dini açıdan yorumlayan İlahiyatçı-Yazar İhsan Şenocak, 'Köpekleri öldürmek caiz mi' sorusuna cevap verdi. Dr. Şenocak "Allah-u Teala kainatı insan için, insanı da kendisine kulluk için yarattı. Yani kâinatta neler varsa insana hizmet edecek." dedi.

Köpeklerin de dolaylı ya da doğrudan insanlara hizmet ettiğini belirten Şenocak Hoca, "Köpek bekçi olabilir. Çoban köpeği olur ya da av için kullanılabilir. Efendimiz (SAV) buna müsaade ediyor." diye konuştu.

İslam Hukuku'nda saldırgan köpeğin hükmünü anlatan Dr. Şenocak, "Hayvanları koruyalım derken insana zarar veremeyiz." diyerek şunları söyledi:

Efendimiz (SAV), 'Can taşıyan bir varlığı hedef haline getirmeyin' buyuruyor.
İmam Maliki'ye göre, Eğer köpek sokaklarda zararlı hale gelip çocuklara, kadınlara, insanlara saldırıyorsa o hayvanı öldürmek vaciptir. Diğer mezheplere göre de bu hayvanlar bir şekilde ortadan kaldırılmalı.
Peygamber Efendimiz Aleyhisselatu Vesselam, Medine-i Münevvere’de köpekleri öldürme emrini verdi, bir sahabe de çoban ve bekçi köpeği hariç başıboş köpekleri öldürdü. Hz. Ali'den (r.a.) gelen rivayette de çaylak, leş kargası, fare ve yırtıcı köpek öldürülebilir. Bunları öldürmek caizdir çünkü insanlara zararı var.
“İNSANA ZARAR VERİYORSA ÖLDÜRÜLMELERİ VACİPTİR”
Başlangıçta Medine'de öyle bir hal oluyor ki bütün köpekler insanlara zarar veriyor. Korkuyorlar. Allah Rasulü Aleyhisselam, bu noktada, madem ki bütün varlıklar insan içindir, o halde onu korumaya işaret ediyor. İnsana zarar veriyorsa o hayvanlar insanlardan ayrı bölgelerde tecrit edilir. Yine insana zarar vermesinin önüne geçilmiyorsa o zaman devletin o köpekleri öldürmesi vaciptir.

Muhabir: Fatma Doğanay