Bülent Ecevit’in büyük dedesi, Osmanlı döneminde Mekke Şeyhülislamı olarak görev yapmış olan Hacı Emin Paşa, Mekke'de 110 dönümlük bir arazi üzerinde 5 vakıf, 2 medrese ve birçok kütüphaneden oluşan bir külliye kurmuştu. Bu geniş külliye, Mescid-i Nebevi bölgesinde yer alıyordu.

Kızılcahamam Belediyesi'nden örnek proje: Atık kitaplardan öğrencilere sıfır atık kitaplığı Kızılcahamam Belediyesi'nden örnek proje: Atık kitaplardan öğrencilere sıfır atık kitaplığı

Ecevit, 1992 yılında bu mirası Türkiye'ye kazandırmak için hukuk mücadelesi başlatmış ve 2005 yılında davayı kazanmıştı. Mirasın Türk hacılarının hizmetine sunulması amacıyla dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’e başvuruda bulunulmuştu, ancak bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilmedi.

Ödeme Yapılmadı

Suudi Arabistan, söz konusu arazinin istimlakını gerçekleştirirken, 2 milyar dolar değerindeki bu topraklar için hiçbir ödeme yapmadı. Bu durum, özellikle Türkiye'de tepkiyle karşılandı.

TBMM Gündemine Alındı

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne taşıyarak, “Ecevit’in devlete bağışladığı bu arazilerle ilgili ne gibi bir işlem yapıldı?” sorusunu gündeme getirdi. Genç, mirasın devlete intikali ve taşınmazlardan doğan hakların kullanımı konusunda herhangi bir ilerleme sağlanmadığını ifade etti.

Meseleye Misilleme İddiası

Avukat Lale Beşe, Suudi Arabistan’ın bu tavrının, İstanbul’da bulunan Sevda Tepesi’ne imar izni verilmemesiyle bağlantılı olduğunu iddia etti. Beşe'ye göre, bu durum, Suudi Arabistan’ın İstanbul'dan satın aldığı Sevda Tepesi'nde yaşanan sorunlara bir misilleme olabilir.

Muhabir: Haber Bülteni