13 Ekim 1923’te Ankara’nın Başkent olması her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ankara Yenimahalle Belediyesi de Ankara’nın Başkent Oluşu'nun yıl dönümü dolayısıyla bir söyleşi düzenleyecek.

Tarihçi-yazar Sinan Meydan’ın katılımıyla yapılacak olacak söyleşide, Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele döneminin önemine dikkat çekilecek ve Ankara’nın o süreçte yüklendiği misyonu vatandaşlara hatırlatılacak.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, 12 Ekim Cumartesi 17.00’de Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezi Genco Erkal Salonu’nda düzenlenecek etkinliğe tüm vatandaşları davet etti.

ANKARA’NIN BAŞKENT OLUŞU

Türk bağımsızlık hareketinin sembolü haline gelen Ankara’nın yeni devletin başkenti olması için İsmet İnönü ve 14 milletvekili, 9 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifinde bulundular.

Ankara  13 Ekim 1923’de Türkiye Büyük Millet Meclisi kararı ile  Türkiye’nin  başkenti olarak kabul edildi. 20 Nisan 1924’te Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce benimsenen Anayasa’nın 2. maddesinde Türkiye devletinin başkentinin Ankara olduğu belirtildi.

Mansur Yavaş tepki gösterdi, Google düzeltti Mansur Yavaş tepki gösterdi, Google düzeltti

TBMM, Ankara’yı başkent ilan ederek, Ankara’nın Millî Mücadele esnasında üstlendiği tarihi rolü daha da anlamlı kılmıştır.

SİNAN MEYDAN KİMDİR?

Sinan Meydan, 1975 yılında Artvin'in Şavşat ilçesinde doğmuş, Türk tarihçi ve yazardır. İlk ve orta öğrenimini Şavşat’ta tamamladıktan sonra, 1993-1997 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde yükseköğrenimini tamamlamıştır. Tarihçi kimliğiyle tanınan Meydan, Eski Türk Tarihi, Atatürk ve Cumhuriyet tarihi üzerine yoğunlaşarak bu alanlarda önemli araştırmalar yapmıştır.

1997 yılından itibaren, Atatürk’ün hayatı, Cumhuriyet tarihi, dil çalışmaları ve yakın dönem Türk tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla dikkat çeken Meydan, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı'nda yüksek lisansını tamamlamıştır. Aynı zamanda akademik alanda dersler de veren Meydan, tarih bilincini yaygınlaştırma konusunda önemli katkılar sunmuştur.

Sinan Meydan’ın yayımladığı eserlerde özellikle Atatürk’ün devrimleri ve Cumhuriyet tarihine odaklanan çalışmalar dikkat çekmektedir. Eserleri arasında "Atatürk ve Kayıp Kıta Mu" (2005), "Atatürk'ün Gizli Kurtuluş Planları" (2009), "Akl-ı Kemal" serisi (2012-2014) ve "1923: Kuruluş Ayarlarına Dönmek" (2017) gibi birçok önemli kitap yer almaktadır.

Gazetecilik alanında da aktif bir rol oynayan Meydan, 2017-2022 yılları arasında Sözcü gazetesinde yazarlık yapmış, 8 Mart 2023’ten itibaren ise Cumhuriyet gazetesinde "Tarihten Günümüze" başlıklı köşesinde yazmaya başlamıştır.

Sinan Meydan, tarih araştırmalarındaki başarılarıyla birçok ödüle layık görülmüştür. Bunlar arasında 2018 Troya Kültür-Sanat Ödülleri Atatürkçülük Ödülü, 2022 Uğur Mumcu’yu Anma Ödülleri Aydınlanma Savaşçısı Ödülü ve 2022 ADD Yılın Atatürkçüsü Ödülü gibi prestijli ödüller bulunmaktadır.

G Z Xw Ud H Wc A Azu Uh

Kaynak: Fatma Doğanay