Dursun ERKILIÇ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu kripto varlıklara ilişkin kanun teklifini görüşecek. Eğitimde şiddetin önlenmesine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifi de gündeme gelecek.

ÇOK ÖNEMLİ KONULAR GÜNDEMDE

TBMM'de bu hafta görüşülecek konular ve gündem başlıkları şöyle: Kripto varlıklar, para politikası, sivil havacılık faaliyetleri ve eğitimde şiddetin önlenmesi.

TBMM Genel Kurulu'nun gündeminde kripto varlıklara ilişkin 19 maddelik kanun teklifi olacak… Düzenlemeye göre, hizmet sağlayıcıların kuruluş ve faaliyetleri için Sermaye Piyasası Kurulundan izin alınacak. Kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı için de SPK'ya yetki verilecek. Tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak.

FATİH KARAHAN BİLGİ VERECEK

Salı günü Plan ve Bütçe Komisyonu da Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ı ağırlayacak. Karahan, küresel ekonomi, enflasyonla mücadele ve para politikası başlıklarında kapsamlı bir değerlendirme sunacak. Faiz kararları, kur politikası ve kur korumalı mevduat hesaplarındaki çözülmede gelinen son durum da ele alınacak. Merkez Bankası Başkanı Karahan, sunumunun ardından milletvekillerinin sorularına yanıt verecek.

Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı Gazze'de can kaybı 41 bin 595'e çıktı

ULAŞTIRMA TEKLİFİ KOMİSYONDA

Ulaştırma alanında önemli düzenlemeler içeren kanun teklifi Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu gündeminde olacak. Düzenleme ile ruhsatsız insansız hava aracı uçuranlar 60 bin lira, izinsiz paraşütle atlama yapanlar da 500 bin lira ceza ile karşı karşıya kalabilecek.

Ayrıca denizcilik sektöründe ücretler yeniden belirlenecek.

Havaalanlarının çevresindeki yapılara ilişkin düzenleme de gündemde olacak.

EĞİTİMDE ŞİDDETE KARKŞI ÖNLEM

Türkiye’nin gündeminden düşmeyen eğitimde şiddetin önlenmesine yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifindeki hazırlıklarda sona gelindi. Teklifin Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Düzenleme; tüm eğitim çalışanlarına yönelik tehdit, hakaret, direnme ve saldırı gibi suçlarda cezalar yüzde 50 oranında artırmayı içeriyor. Şiddet olaylarında hapis cezası ertelenemeyecek. Doğrudan tutuklama sebebi sayılacak. Dolayısıyla tutuksuz yargılama yolu kapatılacak.

BAŞIBOŞ SOKAK KÖPEKLERİ KONUSU

Son haftaların gündemden düşmeyen konusu başıboş sokak köpekleri sorununun çözümü için AK Parti grubunun çalışmaları devam ediyor. Kanun teklifi sunulmadan önce, hafta içinde konuya ilişkin muhalefet partilerinin milletvekilleri de görüşlerini aktaracak.

 

Muhabir: Dursun Erkılıç