Eğitim

TEÇ-SEN Genel Başkanı Ümit Demirel: Ekonomik krizden en çok eğitim çalışanları etkileniyor

TEÇ-SEN Genel Başkanı Ümit Demirel, Türkiye’nin ekonomik krizinin toplumun her kesimini etkilediğini vurgulayarak, fiyat artışları ve enflasyon konusundaki endişelerini dile getirdi.

Abone Ol

Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (TEÇ-SEN) Genel Başkanı Ümit Demirel, Türkiye genelinde devam eden ekonomik krizin etkilerine dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Demirel, ekonomik sıkıntıların sadece belli bir kesimi değil, tüm toplumu derinden etkilediğini vurguladı. “Bu süreçten memurlar, işçiler, asgari ücretliler, çiftçiler, anneler, babalar ve çocuklarımızın hiçbir sorumluluğu yoktur. Ancak bedel ödemeye, hesap ödemeye gelince bizler en ön saflardayız,” dedi.

Demirel, Türkiye’nin ekonomik durumu ve yaşanan zorluklarla ilgili açıklamalarında, ülkedeki fiyat artışlarının çok çeşitli alanlara yayıldığını belirtti. Günümüzde barınma, gıda, eğitim ve temel ihtiyaçlar gibi birçok alanda ciddi fiyat artışları yaşandığına dikkat çekti. Özellikle, vergiler ve enerji maliyetleri üzerindeki artışların toplumu nasıl etkilediğini şöyle ifade etti: "Vergiye, harca, pula zam; elektriğe, suya, doğalgaza zam; dolmuşa, taksiye, otobüse zam; kiraya, gıdaya, çaya, kitaba ve deftere zam üstüne zam yapılırken, emeklilere, memurlara, işçilere ve asgari ücretlilere zam yapılmaması kabul edilemez."

TÜİK’in Enflasyon Verileri Üzerine Eleştiriler

Demirel, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerinin gerçekleri yansıtmadığını, bu durumun da işçi ve memur maaşlarının belirlenmesinde adaletsizlik yarattığını vurguladı. TÜİK’in verileriyle, bağımsız ENAG verileri arasında büyük farklar bulunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Sadece son dört yıllık enflasyon verileri ENAG’a göre hesaplandığında; asgari ücret bugün 54.000 lira olması gerekirken, sadece 17.002 lira; memur ücretleri 115.000 lira olması gerekirken, 40.000 lira civarındadır. Emekli maaşı ise 40.000 lira olması gerekirken, sadece 12.500 lira seviyesindedir."

Bu farkların, TÜİK’in ve yetkililerin görevlerini kötüye kullandığının en açık delili olduğunu belirten Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Ümit Demirel, TÜİK’in enflasyon sepetinde yer alan ürünlerin fiyatlarını ve listelerini 2022 yılından bu yana yayınlamadığını belirterek, bu durumu şeffaflık eksikliği olarak değerlendirdi. TEÇ-SEN olarak, TÜİK’in bilimsel olmayan ve gizli tutulan hesaplama yöntemlerine karşı Ankara 24. İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını şu sözlerle duyurdu: "Bu milletin rızkıyla, emeğiyle ve çocuklarımızın geleceği ile oynanan bu orta oyunda, yetkili parti sendikalarının ve konfederasyonların sessizliğini şiddetle kınıyoruz."

Eğitimde Temizlik ve Güvenlik Sorunları

Demirel, eğitim kurumlarındaki temizlik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, Türkiye genelinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi 64.000 okulda yaşanan sıkıntıları aktardı. Okullarda temizlik için istihdam edilen kadrolu personel sayısının yalnızca 22.000 olduğunu ifade eden Genel Başkan, "Her okula sadece 0,34 temizlik personeli düşüyor. Okullarda kadrolu güvenlik görevlisi bulunmamakta; bekçi olarak görev yapan personel sayısı ise sadece 565’tir" dedi. Bu rakamların, eğitim kurumlarının sağlık, temizlik ve güvenlik problemlerini gözler önüne serdiğini ifade eden Demirel, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kalıcı çözümler üretmesi gerektiğini vurguladı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, önceki yıllarda Toplum Yararına Program kapsamında asgari ücretle tam zamanlı temizlik personeli aldığını hatırlatan Genel Başkan Demirel, 2024-2025 eğitim öğretim yılında İUP-İşgücü Uyum Programı kapsamında haftada üç gün çalışacak 120 bin temizlik personeli almayı planladığını belirtti. Ancak bu durumun çalışma koşullarını yeterli bulmadıklarını ve Danıştay 10. Dairesinde dava açtıklarını aktardı.

 Kamu Birliği Konfederasyonu ve bağlı sendikalar olarak 3 Ekim 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde büyük bir eylem gerçekleştireceklerini duyuran TEÇ-SEN Genel Başkanı, Eylemin, kamu çalışanlarının haklarının talep edilmesi ve verilen sözlerin yerine getirilmesi amacıyla yapılacağını belirtti. Talepler arasında 3600 ek gösterge, yardımcı hizmetler sınıfının kaldırılması, devlet memurlarına bayram ikramiyesi verilmesi gibi konular yer aldı:

Demirel, konuşmasının sonunda iseTürk Halk Müziği’nin önemli ismi Neşat Ertaş’ı vefatının 12. yıl dönümünde saygı ve rahmetle andı.