Haberler.com stüdyosunda Abdurrahman Yazıcı’nın konuğu olan Keltis Yapay Zeka A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Teymur, yeryüzünde hacklenemeyecek bir yazılım sisteminin olmadığını vurguladı. Teymur, alınması gereken tedbirler ve siber güvenlik konularında önemli bilgiler paylaştı. Özellikle İsrail’in gerçekleştirdiği saldırının, siber saldırıların daha önceki örneklerinden farklı olarak fiziksel sonuçlar doğurması dikkat çekti.

Barok Dönemi'nden günümüze: Dritan ve Serklana Gani'den müzik ziyafeti Barok Dönemi'nden günümüze: Dritan ve Serklana Gani'den müzik ziyafeti

Fiziksel Sonuçlar ve Siber Saldırılar

Dr. Teymur, günümüzde internete veya uydu sistemlerine bağlı olan tüm cihazların saldırı amaçlı kullanılabileceğini belirtti. "Uzaktan kumanda edilebilen ya da programlanabilen cihazlar, çeşitli tehlikeleri beraberinde getiriyor. Örneğin, çağrı cihazlarına zaman ayarlı patlayıcılar yüklemek mümkün" diye ekledi. Bu tür tehditler, siber güvenlik alanında alınması gereken önlemlerin aciliyetini artırıyor.

ABD'nin Yaptırımları ve Ekonomik Endişeler

Abdurrahman Yazıcı, İsrail'in Lübnan’a yönelik siber saldırısının ABD’nin Çin’e karşı yeni yaptırımlar uygulamasında etkili olduğunu hatırlatarak, Dr. Teymur'a Washington'da güvenlik algısının nasıl değiştiğini sordu. Teymur, bu konunun siber savaşlardan çok ekonomik bir savaşa işaret ettiğini belirtti. "Çin, elektrikli araç piyasasına hakim durumda. Bu durum, Batılı ülkelerde ekonomik endişelere yol açıyor. Özellikle Volkswagen grubu, Almanya'daki fabrikalarını kapatmayı planlıyor. Batı'nın pazar payları küçülürken, ekonomik üretim yapmakta zorlanıyorlar," dedi.

Elektronik Cihazlar için Mevzuat İhtiyacı

Teymur, dünyadaki en güvenli sistemlerin bile hacklenebileceğine dikkat çekerek, "Hacklenemeyecek bir sistem yoktur. Elektrikli otomobillere sızan korsanlar, bu araçları herhangi bir amaç için kullanabilir," ifadelerini kullandı. Abdurrahman Yazıcı'nın, ABD ve Çin üretimi yazılımlar arasındaki güvenlik risklerine ilişkin sorusuna ise, "Bizim açımızdan, Türkiye açısından ikisi de eşit. Ülkemizin milli güvenliği açısından ilgili kurumların bu konuda komisyonlar oluşturarak önlemler alması gerekiyor," yanıtını verdi.

Muhabir: Haber Bülteni