Kim Kimdir Nereli

Teoman Südor kimdir? Teoman Südor nereli? Ne iş yapıyor?

Ünlü ressam Teoman Südor hayatını kaybetti. Vefatı sonrası Teoman Südor’un kariyeri ve hayat öyküsü merak edilip araştırılıyor. Peki, Teoman Südor kimdir? Teoman Südor nereli, kaç yaşında? Teoman Südor'un merak edilen biyografisi haberimizde…

Abone Ol

TEOMAN SÜDOR KİMDİR?

Ünlü ressam Teoman Südor, 1943 yılında İstanbul'da doğdu. Sanat eğitimine 1968 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde başladı ve burada Bedri Rahmi Eyüboğlu Atölyesi'nden mezun oldu. Sanatçı, eğitimini derinleştirmek amacıyla 1971-1974 yılları arasında İtalya'da Roma Güzel Sanatlar Akademisi'nde öğrenim gördü.

RESSAMLIK KARİYERİ

Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun atölyesinde sanat dünyasına bakışını şekillendiren Südor, İtalya'da geçirdiği yıllarda Rönesans sanatını özümseyerek ustalığını pekiştirdi. 1980'li yıllarda sanatında belirgin bir değişim yaşayan sanatçı, biçim ve ikonografi açısından yeni bir yönelim sergiledi. Anadolu kültürünün söylenceleri ve dinlerinden esinlenerek yarattığı mekânlarda, doğa nesneleri ve yaşamdan topladığı imgelerle kendi mitolojisini oluşturdu. Bu süreçte somutu soyuta, soyutu ise somuta dönüştürerek özgün bir ifade dili geliştirdi.

Teoman Südor, 1978 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Güzel Sanatlar Bölümü'nde resim, temel sanat eğitimi, plastik sanatlar, özgün baskı, biçim ve çizgi dersleri vermeye başladı. Akademik kariyerini 2006 yılında emekli olana kadar sürdürdü. Birçok ödülün sahibi olan sanatçının eserleri, yurt içinde ve yurt dışında özel koleksiyonlarda ve müzelerde sergilenmektedir.
Sanat yaşamı boyunca kendi atölyesinde çalışmalarına devam eden Südor, ayrıca İtalya'nın tanınmış ressamlarından Giancolo Caneva ile Udine kentinde bir gravür atölyesini paylaştı. Teoman Südor, İtalya Çağdaş Sanat Kataloğu'na giren Türk sanatçılar arasında yer almaktadır.

ÖLÜMÜ

10 Eylül 2024 tarihinde hayatını kaybeden Teoman Südor, Türk sanatına yaptığı katkılar ve özgün eserleriyle anılmaya devam edecek.