Spor

Teşvik Kupası'nda mücadele başladı

Ankara Atlı Spor Kulübü’nün düzenlediği Teşvik Kupası Engel Atlama Yarışmaları Bedri Böke Açık Manejinde start aldı. Dereceye girmek için mücadele eden biniciler izleyenlerden tam not aldı. Etkinlik Pazar günü yapılacak müsabakalarla sona erecek. Teşvik yarışmalarına antrenman amaçlı katıldığını belirten milli sporcu Hilal Gündoğ, haymanagazetesi.org internet haber sitesine şu değerlendirmelerde bulundu:

Abone Ol

ÖNÜMÜZDE İKİ BÜYÜK YARIŞ VAR

“Teşvik yarışmalarına antrenman amaçlı çoğumuz giriyoruz. Katılım çok fazla, güzel bir yarışma oluyor. 27-29 Eylül’de TBMM&Genelkurmay Başkanlığı Kupası var. Başkent Binicilik Kulübü’nün Gölbaşı, Capital Country Club tesislerinde. Ondan bir hafta sonra da 4-6 Ekim’de Cumhurbaşkanlığı Kupası var. Ankara Atlı Spor Kulübü’nde olacak. Asıl büyük yarışlar onlar aslında. Türkiye’nin en iyi atları, en iyi sporcuları da gelecek o yarışlara. Bu da onun öncesinde iyi bir antrenman yarışı aslında.” 

YARIŞMA ÖNCESİNDE ÇOK FAZLA EMEK VAR

“Ben 14 senedir ata biniyorum. Dört defa Balkan Şampiyonasında milli sporcu olarak yarıştım. Diş hekimiyim, ortodontistim. Hala da devam ediyorum ata binmeye. Pazartesi günleri hariç hemen her gün ata biniyorum. Pazartesileri genelde atın dinlenme günü. Bir atla yaklaşık 40-45 dakika antrenman yapıyoruz. Sadece atlama antrenmanı da değil, yer çalışmaları da var, “dresaj” deniyor ona, at terbiyesi. Atı yarışmaya hazırlamak için, yarışma 1 dakikalık gibi duruyor ama öncesinde çok fazla emek var aslında. Hemen her gün at ve binici antrenman yapıyor. Hatta çoğu binici bir attan fazla ata binerse daha iyi oluyor.”

İKİ CANLININ YAPTIĞI TEK SPOR

Bu yarışmalarda engelin yüksekliğine göre 100-110-120 cm’lik kategoriler var. Eğer 110 cm’lik yarışa profesyonel biniciler katılırlarsa ‘tasnif dışı’ diye geçiyor. Bu ne anlama geliyor? Dereceye giremiyor, yani sadece antrenman amacıyla katılıyor. 120 cm ve üzerindeki yarışmalar ‘yetişkin pro’ diye geçiyor. Profesyonel biniciler, 100 cm ve 110 cm’de sadece genç atlarla katılabiliyor. Genç atların gelişimi için o da. Ya da antrenman için atıyla bu yarışmalara katılmaları gerekiyorsa eğer ‘tasnif dışı’ katılıyorlar, atın antrenmanını yaptırmış oluyorlar.

Bu spor, kadın ve erkeğin beraber yarıştığı tek spor. Binicilik dışında kadın ve erkeğin aynı kategoride yarışıp, beraber dereceye girdiği başka bir spor yok. İki canlının yaptığı tek spor olma özelliğine de sahip. Aynı zamanda atlar için de; aygırlar, iğdişler, kısraklar hepsi aynı yarış içinde yarışabiliyorlar. Ayrıca, yaş sınırlaması da yok, çok küçük yaştan, çok büyük yaşa kadar herkes katılabiliyor. “ ifadesini kullandı.