Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2 Mayıs 2024 tarihinde İsrail ile yapılan ticaretin, tüm ürün gruplarını kapsayacak şekilde sona erdirildiği hatırlatıldı. Açıklamada, "Bazı haberlerde yer alan yanlış iddiaların aksine, Türkiye, 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı diplomatik tüm araçları kullanarak, insani yardım ve ateşkes çabalarını en üst seviyede sürdürmüştür" denildi. Ayrıca Türkiye’nin, 7 Ekim'den sonra İsrail ile ticaretini önce yavaşlattığı, ardından 9 Nisan 2024’te belirli ürün gruplarında tamamen durdurduğu ve nihayet 2 Mayıs 2024 itibarıyla tüm ticari faaliyetleri sonlandırdığı belirtildi.

"İsrail’e Sevkiyat Yok"

Bakanlığın açıklamasında, "2 Mayıs 2024'ten bu yana, Türkiye’den İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için herhangi bir gümrük beyannamesi tescil edilmemiş ve İsrail’den Türkiye’ye ulaşan hiçbir sevkiyat olmamıştır" ifadelerine yer verildi. Türkiye’nin bu kararının, İsrail’in Gazze’de kalıcı ve tam bir ateşkes ilan edene kadar devam edeceği vurgulandı. Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu’nun ticaret verilerinin şeffaf bir şekilde her ay yayınlandığı hatırlatıldı.

Perakende zinciri 3 bin işçiyi çıkardı Perakende zinciri 3 bin işçiyi çıkardı

Filistin’e Yardımlar Devam Ediyor

Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurmasına rağmen, Filistin topraklarına yönelik insani yardımların sürdüğü açıklandı. Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın onayı ile gerçekleştirilen sevkiyatların, sadece Filistin’e yönelik olduğu ve Filistin makamlarınca defalarca teyit edildiği belirtildi. Bakanlık, bu yardımların ticaret verilerinde de görülebileceğini kaydetti.

"Türkiye Kararlı Duracaktır"

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurma kararını kesin ve kararlı bir şekilde uygulamaya devam edeceğini açıkladı. "Filistin’e zulme karşı ticaretini kesen tek ülke olan Türkiye, bu duruşunu uluslararası alanda sürdürmekte kararlıdır" denilen açıklamada, İsrail tarafından yürütülen olumsuz propagandalara da dikkat çekildi. Türkiye’nin bu kararlı tavrının, bazı çevrelerce yalan haberlerle gölgelenmeye çalışıldığını belirten Bakanlık, "Bu yalanların amacı, Türkiye’nin ekonomik gelişimini sekteye uğratmaktır" ifadelerine yer verdi.

Ayrıca, Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım akışına izin verilene ve kalıcı ateşkes sağlanana kadar İsrail’e yönelik yeni tedbirleri kararlılıkla uygulayacağı vurgulandı.

Kaynak: İHA