Bakan Yumaklı, 2024-2028 yılları arasında uygulanacak hayvancılık yol haritasının en önemli maddelerinden birinin suni tohumlama ve yerli sperma kullanımının teşvik edilmesi olduğunu vurguladı. Yumaklı, bu sayede verimliliğin artırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

GENETİK KAPASİTESİ YÜKSEK BOĞALARDAN ELDE EDİLİYOR

Yerli sperma üretiminde önemli bir kuruluş olan TİGEM'in Sultansuyu Tarım İşletmesi Sperma Üretim Merkezi'nde genetik kapasitesi yüksek boğalardan sperma elde edildiğini belirten Yumaklı, bu spermaların özel sektör aracılığıyla çiftçilere ulaştırıldığını ve bu sayede et ve süt verimi yüksek büyükbaş hayvanların yetiştirildiğini açıkladı.

TÜRKİYE'NİN LİDER ÜRETİM MERKEZİ

Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde Türkiye'deki dondurulmuş boğa sperması üretiminin yüzde 38'inin gerçekleştirildiğini söyleyen Yumaklı, merkezlerinin Türkiye'deki izinli merkezler arasında en yüksek paya sahip olduğunu belirtti. Ayrıca, elde edilen satış rakamlarıyla da bu alanda lider konumda olduklarını vurguladı.

Yumaklı, Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde yeni boğaların tedariki amacıyla Boğa Anası ve Boğa Adayı Üretim Tesisi'nin projelendirildiğini de ekledi. Bu tesisle, ülke içindeki tüm sperma üretim merkezlerinin boğa ihtiyaçlarının 2026 yılından itibaren karşılanmasının hedeflendiğini ifade etti.

FARKLI IRKLARDAN 9 BİN DOZ SPERMA

TİGEM'in, hayvancılık yol haritasının önemli bir enstrümanı olan suni tohumlama ve yerli sperma kullanımının artırılmasına büyük katkılar sağladığını belirten Yumaklı, kuruluşun aynı zamanda yurt dışında da gıda güvenliğine yönelik önemli çalışmalar yürüttüğünü ifade etti.

Bartın'da çevre kirliliğine büyük ceza Bartın'da çevre kirliliğine büyük ceza

Yumaklı, 2023 yılında Azerbaycan'a gerçekleştirilen 7 bin 200 dozluk ilk ihracattan sonra, bu yıl farklı ırklardan 9 bin doz sperma daha ihraç edildiğini belirtti. Bu iş birliği sayesinde Azerbaycanlı yetiştiricilerin TİGEM'in üstün genetik materyali ile buluşturulduğunu söyleyen Yumaklı, bu iş birliklerinin kardeş ülkelerin tarım sektörlerini güçlendireceğini umut ettiklerini belirtti.

YILDA 1 MİLYON DOZ ÜRETİLİYOR

Sultansuyu Tarım İşletmesi Sperma Üretim Merkezi'nde yılda 1 milyon doz sperma üretiliyor. Bugüne kadar 7,5 milyon doz dondurulmuş boğa sperması üretilen merkezden özel sektöre 5,5 milyon doz sperma satışı gerçekleştirildi. Halen 42 baş boğa ile faaliyetlerine devam eden tesiste; siyah alaca, simmental, esmer, şarole, limuzin ve Belçika mavisi ırklarından üretim yapılıyor.

Merkezdeki üstün vasıflı boğa sayısının artırılarak yıllık dozun 1,5 milyona çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca, yüksek kaliteli boğa sperması ihracatı, genetik çeşitliliğin ve hayvan ıslahının geliştirilmesine katkı sağlarken Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanındaki teknolojik ve bilimsel ilerlemelerini yansıtarak küresel pazarda rekabet edebilirliğini artırıyor.

Sperma ihracatı aynı zamanda, ekonomik büyümeye katkıda bulunurken Türk çiftçilerine ve üreticilerine yeni pazarlar ve iş fırsatları sağlıyor.

Kaynak: İHA