"Tarikatçı dekan istemiyoruz" diyen öğrencilere ve il başkanına suç duyurusu "Tarikatçı dekan istemiyoruz" diyen öğrencilere ve il başkanına suç duyurusu

İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz kullandığı lüks araçla Murat Aci’nın ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına yol açan Timur Cihantimur, annesi Eylem Tok ile birlikte önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçmıştı. Türkiye'ye iade davaları Massachusetts eyaleti Boston Bölge Mahkemesi’nde devam ediyor.

VOA Türkçe’den Can Kamiloğlu ve Mehmet Sümer'in haberine göre, Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, Eylem Tok’un 11 Eylül’de Boston’da yapılacak Türkiye’ye iadesiyle ilgili duruşması öncesinde, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iadeyi onaylaması için hazırladığı taslak karar metnini Hakim Donald Cabell’e sundu. Taslak metinde Tok’un Türkiye’ye iade kararı gerekçeleriyle birlikte yer aldı.

Taslakta, Türkiye’nin ABD ile 1979 yılında imzaladığı suçluların iadesiyle ilgili ikili anlaşma kapsamına uygun şekilde onaylanmış ve tasdik edilmiş belgeler sunduğu belirtildi. Ayrıca, taslak kararın duruşmanın yapılacağı tarihten bir buçuk ay öncesinde kamuya açık bir ortamda paylaşılmış olması, VOA Türkçe haberine göre "sıradışı" olarak değerlendirildi.

Davanın seyri ve iade süreci, kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor. Eylem Tok ve Timur Cihantimur'un Türkiye’ye iadesi, ABD ile Türkiye arasındaki ikili anlaşma çerçevesinde hukuki prosedürler tamamlandığında netlik kazanacak.

Muhabir: Haber Bülteni