Kanun gereği sigaranın ÖTV'si Ocak ve Temmuz aylarında, geçmiş 6 aylık üretici enflasyonu (ÜFE) oranında artırılıyor. Bu yılın ilk altı ayında ÜFE yüzde 20'nin altında olmayacak şekilde gerçekleşti. Bu durum, sigara perakende fiyatlarının Temmuz ayında önemli bir artışla karşı karşıya kalacağını gösteriyor.

Ekonomik kriz ve yüksek enflasyonun etkisiyle 2024 Ocak ayında başlayan zam yağmuru, sigara fiyatlarını da vurdu. Temmuz ayında, 5 farklı sigara grubuna 3 ila 10 TL arasında değişen oranlarda zam yapılacak. Bu zamlar, 4 Temmuz'dan itibaren etiketlere yansıyacak.

Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu Başkent OSB çöp ihbar hattı kurdu

Hangi sigara ne kadar zamlanacak?

• Winston: 65 TL olan fiyatı, 6 TL artışla 71 TL olacak.
• Camel Yellow - Brown: 63 TL olan fiyatı, 6 TL artışla 69 TL'ye yükselecek.
• Parliament (Kısa): 69 TL olan fiyatı, 6 TL artışla 75 TL olacak.
• Marlboro Touch: 66 TL olan fiyatı, 8 TL artışla 74 TL'ye çıkacak.
• Muratti: 65 TL olan fiyatı, 6 TL artışla 71 TL olacak.

ÖTV zammı beklentisi

Nisan ve Mayıs aylarında yapılan zamların ardından Temmuz ayında sigara fiyatlarına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı bekleniyor. Yasal düzenlemelere göre, sigara üzerindeki ÖTV, ocak ve temmuz aylarında son altı aylık ÜFE oranında artırılıyor. 2024 yılında bu artışın yaklaşık 10 TL olması bekleniyor.

Sigara fiyatlarına gelen bu zamlarla birlikte, sigara tüketicileri Temmuz ayında önemli bir maliyet artışıyla karşı karşıya kalacak. En ucuz sigaranın bile 60 TL'nin altında olmayacağı bu dönemde, sigara fiyatlarının nasıl şekilleneceği merak konusu.

Muhabir: Haber Bülteni