Eğitim

Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi ile işbirliği yapacaklar

Ankara Üniversitesi ile Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi İş Birliği Protokolünü yeniledi

Abone Ol

Japonya’da Türkçe eğitimi veren iki üniversiteden biri olan Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi ile Türkiye’de Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının ilk açıldığı üniversite olan Ankara Üniversitesi arasında bulunan akademik iş birliği protokolü yenilendi.

150 yıllık geçmişiyle Japonya’nın en köklü üniversiteleri arasında yer alan Tokyo Yabancı Diller Üniversitesinin, doktora eğitimi sırasında Japonya Eğitim Bakanlığı Bursu ile 2 yıl Türkiye’de “Türkiye Vakıflar Tarihi” alanında araştırmalarda bulunmuş olan rektörü Prof. Dr. Kayoko Hayashi, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.

Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Kaan Orhan, Prof. Dr. Hatice Bakkaloğlu, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Can Erkin ile Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen’in de hazır bulunduğu görüşmede, karşılıklı bilimsel faaliyetlerin yanı sıra çift diploma programı açılmasına ilişkin konular ele alındı.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye ile Japonya arasında son yıllarda artan diyaloğa dikkat çekti.

Cumhuriyetin ilk üniversitesi olan Ankara Üniversitesinin aynı zamanda Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının da kurulduğu ilk üniversite olduğunun altın çizen Ünüvar, bu bölümün birçok üniversitede bulunduğunu, ancak en güçlüsünün Ankara Üniversitesinde olduğunu dile getirdi.

Ünüvar, Japon devletinin de Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalının farkında olduğunun farkında olduklarını kaydetti.

Tokyo Yabancı Diller Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayoko Hayashi ise, Tokyo Yabancı Diller Üniversitesinde 27 dil bölümü bulunduğunu, bunlar arasında Türkçenin de yer aldığını dile getirdi.

Türkçe bölümünün en fazla önem verdikleri bölümlerden biri olduğunu vurgulayan Hayashi, “Japonya’da Türkçe bilen akademisyenleri ve şirketlerde çalışanları biz yetiştiriyoruz” dedi.

Rektör Ünüvar, burada yaptığı konuşmada ise, 1997 yılında imzalanan protokolü yenilediklerini belirterek, “İnşallah bu yeni protokolle yeni iş birlikleri ve yeni adımlar atmayı diliyorum” ifadelerini kullandı.

Rektör Hayashi de Ankara Üniversitesi ile iş birliğinden son derece mutlu olduklarını dile getirerek, “Bunun devamının geleceğini ümit ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından akademik iş birliği protokolü rektörler tarafından imzalandı.