İsteme esnasında damada özel kahve menüsü hazırladı! "Bir de bu çıktı" İsteme esnasında damada özel kahve menüsü hazırladı! "Bir de bu çıktı"

TÜİK'in yaptığı kapsamlı araştırmalar sonucunda, Türkiye'deki mevcut il sayısının artabileceği ve yeni illerin ortaya çıkabileceği belirlendi. Çalışmada, il olma potansiyeli taşıyan ilçeler ve bu ilçelerin değerlendirildiği 8 kritik kriter açıklandı.

YENİ İLLER İÇİN BELİRLENEN KRİTERLER

TÜİK, il olabilecek ilçeleri belirlerken çeşitli kriterler ortaya koydu. Bir ilçenin il statüsüne yükselmesi için en az 100 bin nüfusa sahip olması, mevcut bir il merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta bulunması, ekonomik gücü, ulaşım ağları, sosyal hizmetler ve eğitim düzeyi gibi unsurların hepsinin bir arada değerlendirilmesi gerekiyor. Bu kriterler, ilçenin kendi kendine yetme kapasitesini ve bölgesel etkisini ölçmek için kullanılıyor.

TÜRKİYE’NİN İL SAYISI 81’İ AŞACAK

TÜİK’in çalışmasına göre, Türkiye’nin coğrafi ve idari yapısı yakın zamanda değişebilir. Yeni illerin belirlenmesi durumunda Türkiye’deki il sayısı 81’i geçecek. Bu gelişmenin ışığında, 82, 83, 84 ve 85 numaralı yeni plaka kodları da tahsis edilecek.

İL OLMA POTANSİYELİ TAŞIYAN 20 İLÇE

İşte TÜİK'in kriterlerine göre il olma potansiyeli taşıyan ve ön plana çıkan 20 ilçe:

1. Çerkezköy
2. Lüleburgaz
3. Silivri
4. Çorlu
5. Büyükçekmece
6. Kapaklı
7. Çayırova
8. Darıca
9. Ereğli
10. Bandırma
11. İnegöl
12. Edremit
13. Bergama
14. Soma
15. Aliağa
16. Akhisar
17. Salihli
18. Torbalı
19. Ödemiş
20. Nazilli

Bu ilçelerin il olması halinde, Türkiye’nin idari haritasında büyük bir değişim yaşanacak. Bu değişim, bölgesel kalkınmayı hızlandırma ve yerel yönetimlerin etkinliğini artırma amacı taşıyor.

Muhabir: Haber Bülteni