Ekonomi

TÜİK enflasyon verilerini açıkladı: Ev ve iş yeri kira zamları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, temmuz ayı kira artış oranı da netleşti. Enflasyon verilerinin her ay güncellenmesiyle ev sahipleri ve kiracıların gündeminde önemli bir yer tutan kira artış oranları, bu ay itibarıyla yeniden şekillendi.

Abone Ol

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, Temmuz ayı ev ve iş yeri kira artış oranları da belli oldu.

KİRA ARTIŞINDA YÜZDE 25'LİK SINIR KALKTI

Hükümet tarafından son iki yıldır uygulanan yüzde 25 kira zammı sınırlaması, 1 Temmuz 2024 itibarıyla sona erdi. Bu düzenlemenin sona ermesiyle birlikte, temmuz ayı kira artış oranı, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması baz alınarak belirlendi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, enflasyonda 12 aylık ortalama yüzde 65,07 olarak gerçekleşti. Buna göre, yeni kira sözleşmelerinde en fazla bu oranda artış yapılabilecek.

2 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, kira artış oranı artık 12 aylık TÜFE oranına göre belirlenecek. Ev sahipleri, TÜFE sınırını aşamayacak ve zam dönemi temmuz öncesinde olanlardan bu yıl için yeni artış talep edilemeyecek. Bu durum, temmuz ayında kontrat süresi dolan konut kiracıları için önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Kiracılar, TÜFE rakamlarına bağlı kalarak ev sahiplerine 12 aylık TÜFE oranı üzerinden zam yapacak.

KİRA ARTIŞ ORANI YÜZDE 65,07 OLDU

Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen düzenleme sonrasında son iki yıldır yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Ancak temmuz ayı itibarıyla bu sınır kalktı. Temmuzda sözleşme yenileyecek olan kiracılar, 12 aylık TÜFE verisi üzerinden kira zammı yapacak. TÜFE verisinin yüzde 65,07 olmasının ardından, temmuz ayı kira artış oranı da yüzde 65,07 olarak uygulanacak.