Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), yıllık bazda yüzde 49,38’e gerileyerek, son üç yılın en düşük seviyesine indi. Aylık enflasyon ise yüzde 2,97 arttı. Eylül ayı verileri, ekonomistler tarafından beklenen yüzde 2,09'luk artışın üzerinde gerçekleşti.

TÜFE’deki değişim, 2024 yılının eylül ayında bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,86, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49,38, 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 63,47 oldu. Bu oran, kira artış tavanını belirleyen 12 aylık ortalama enflasyon göstergesi olarak ev sahipleri ve kiracıları yakından ilgilendiriyor. Eylül ayındaki bu düşüş, üç yıl sonra yıllık enflasyonun politika faizinin altına indiği anlamına geliyor.

TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri TÜRK-İŞ'ten iktisat politikalarına sert eleştiri

Konut Fiyatlarında Yüksek Artış

Enflasyonda artışın en yüksek olduğu ana grup konut oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre konut fiyatları yüzde 97,87 artarken, ulaştırma sektöründeki artış yüzde 26,60 ile en düşük seviyede kaldı. Aylık bazda incelendiğinde ise en büyük artış yüzde 14,21 ile eğitim alanında kaydedildi. Buna karşın haberleşme harcamaları eylül ayında yüzde -0,88 azaldı.

ENAG Enflasyon Verileri

Bağımsız araştırma grubu ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) ise TÜİK verilerinden daha yüksek enflasyon oranları açıkladı. ENAG’a göre, eylül ayında enflasyon aylık yüzde 5,34 arttı ve yıllık enflasyon yüzde 88,63 seviyesine ulaştı.

Kaynak: Haber Merkezi