Trafikte herkesin başına gelebilecek kazalara ilişkin işlemleri kolaylaştıran yeni bir adım atıldı. Artık Kaza Tespit Tutanağı, e-Devlet Mobil uygulaması üzerinden hızlı ve pratik bir şekilde doldurulabiliyor. e-Devlet'te yenilikçi ve hayatı kolaylaştıran bir hizmet daha devreye girdi; trafik kazalarında tutulan tutanaklar, doğrudan e-Devlet üzerinden sisteme işlenebiliyor.

Nasıl Kullanılır?

Akıllı telefonlardan e-Devlet Mobil uygulamasına giriş yapılması gerekiyor. İki aşamalı girişin açık olduğu tüm e-Devlet hesaplarından Kaza Tutanağı girilebiliyor. Ancak şu anda sadece iki aracın karıştığı kazalar sisteme girilebiliyor. Zincirleme kazalarda kaza tespit tutanağının kağıt olarak doldurulması gerekiyor.

Aşamalar Şu Şekilde İşliyor:

  1. Arama: Uygulamanın arama kısmına "Kaza Tutanağı" yazılıyor.
  2. Yeni Tutanak: "Yeni tutanak oluştur" ya da "Yeni tutanağa dahil ol" seçeneklerinden biri uygunluk durumuna göre seçiliyor.
  3. Konum: Bulunulan konum giriliyor.
  4. Araç Bilgileri: Kazaya karışan araçların bilgileri giriliyor.
  5. Kaza Senaryosu: Kaza senaryosu detaylı bir şekilde hazırlanıyor.
  6. Fotoğraflar: Kazaya ilişkin fotoğraflar ekleniyor.
  7. Sigorta Bilgileri: Trafik sigortası bilgileri giriliyor.
  8. Tamamlama: Tutanak tamamlanıp Sigorta Bilgi Merkezi'ne gönderiliyor.

Hem Hızlı Hem de Kırtasiye Yükü Sona Eriyor

Kaza tutanağının e-Devlet Mobil uygulamasına entegre edilmesiyle birlikte araçlarda kaza tutanağı bulundurulması zorunluluğu da ortadan kalkmış oldu. Çoğu araçta kaza tespit tutanağı bulunmaması, kazalarda sorunlara neden oluyordu. Yoldan geçen diğer sürücülerden tutanak isteniyor, kalem aranıyor ve tutanak doldurulurken zaman kaybı yaşanıyordu. Bu süreç, trafik akışını da olumsuz etkiliyordu. Telefon üzerinden kısa sürede kazaya ilişkin fotoğraflar çekildikten sonra araçlar uygun bir noktaya alınarak trafik aksatılmadan tutanak hızlıca doldurulabiliyor.

Haklı Çıkmanız Halinde Değer Kaybı Tazminatını Talep Edebilirsiniz

Kazanın TRAMER sonucunda haklı çıkmanız halinde, değer kaybı tazminatı talep edebilirsiniz. Bunun için, kazada kusurlu olan tarafın trafik sigortası şirketini arayarak değer kaybı tazminatı için gerekli evrakların neler olduğunu ve bu evrakların hangi e-posta adresine gönderileceğini öğrenmeniz yeterli olacaktır. Gerekli evrakları tamamladıktan sonra e-posta göndererek değer kaybı tazminatınızı alabilirsiniz.

TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İlk 4 maddeyle ilgili bir tartışma söz konusu değildir” TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İlk 4 maddeyle ilgili bir tartışma söz konusu değildir”

Bu yeni uygulama, kazaların ardından yapılacak işlemleri hızlandırarak, hem sürücülerin hem de trafik akışının daha az etkilenmesini sağlayacak.

Muhabir: Haber Bülteni