Son zamanlarda arama motorlarında sık gördüğümüz isimlerden biri de Turan Dursun. Bir döneme damgasını vuran ve ölümü şaibeli olarak anılan Turan Dursun'un kim olduğu merak ediliyor. Kullanıcılar, Turan Dursun hakkında araştırmalar yapıyor. Peki, Turan Dursun kimdir? İşte detaylar...

Özge Mumcu kimdir? Uğur Mumcu'nun kızı mı? Özge Mumcu kimdir? Uğur Mumcu'nun kızı mı?

Turan Dursun Kimdir, nereli?

Turan Dursun, 1934 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Gümüştepe köyünde doğdu. Dursun, ailesinin sekiz çocuğundan biriydi ve beş yaşındayken ailesiyle birlikte Ağrı'nın Tutak ilçesine göç etti. Babasının isteği üzerine din eğitimi görmeye başladı ve birçok şehirde yatılı din okullarına, Kur'an kurslarına ve ünlü hocaların yanına giderek eğitim aldı. Kürtçe, Çerkezce ve Arapça dillerini öğrenen Dursun, genç yaşta dinî araştırmalar yapmaya başladı.

Turan Dursun'un Dini Ne?

Diyânet İşleri Başkanlığı'nda din eğitimi alan Dursun, kısa sürede müftülük sınavını kazandı ancak tayini yapılmadı. İlk imamlık deneyimlerini Tarsus'a bağlı Baltalı köyünde yaptı. Askerliğinden sonra İstanbul'da bulunan İsmailağa ve Üçbaş medreselerinde hocalık görevinde bulundu. Daha sonra müftülük görevine başladı ve Tekirdağ, Gemerek, Altındağ, Sivas ve son olarak Sinop'un Türkeli ilçesinde müftü olarak görev yaptı. 1958 yılında başladığı müftülük görevi 1966 yılında sona erdi.

Turan Dursun'un TRT Kariyeri

Turan Dursun, müftülük görevinden ayrıldıktan sonra TRT'de çalışmaya başladı. Ambar memurluğu, malzeme memurluğu, koruma memurluğu ve evrak memurluğu gibi görevlerde bulunduktan sonra prodüktör sınavlarına girdi ve başarılı oldu. TRT Kültür Müdürlüğü'nde dinî yayınların hazırlanmasında prodüktör olarak çalıştı ve "Tarihte Türkler", "Başlangıcından Bu Yana İnsanlık" ve "Akşama Doğru" gibi birçok yapımda imzası bulundu. 1982 yılında TRT'deki görevinden emekli oldu.

Turan Dursun'un Yazı Çalışmaları

1987 yılında Doğu Perinçek ile tanışan Dursun, onun yardımıyla 2000'e Doğru adlı dergide "Din Bilgisi" isimli bir sayfada yazılar yazmaya başladı. Daha sonra Saçak, Teori ve Yüzyıl gibi dergilerde de yazılar yazdı. İbn Haldun'un Mukaddime adlı eserini Türkçeye çevirdi ve kapsamlı Kur'an Ansiklopedisi'nin ilk 8 cildini tamamladı.

Turan Dursun Nasıl Öldü, Kim Öldürdü?

Turan Dursun, 4 Eylül 1990 tarihinde İstanbul'da evinden işine giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi. Dört yıl sonra, İslami Hareket Örgütü'ne yönelik bir operasyonda cinayetin çözüldüğü açıklandı. Turan Dursun anısına her yıl Turan Dursun Araştırma ve İnceleme Ödülü verilmektedir.

Turan Dursun'un Kitapları

Turan Dursun'un eserleri arasında "Allah", "Din Bu-1 (Tanrı ve Kur'an)", "Din Bu-2 (Hz. Muhammed)", "Din Bu-3 (İslamda Toplum ve Laiklik)", "Din ve Cinsellik", "Dua", "Evren Bir Şaka mı?", "Kur'an", "Kur'an Ansiklopedisi", "Kutsal Kitapların Kaynakları", "Müslümanlık ve Nurculuk", "Şeriat Böyle" ve "Ünlülere Mektuplar" bulunmaktadır.

Muhabir: Haber Bülteni