Uyuşturucu kaçakçılığı dünyasında “Türk Escobar’ı” olarak bilinen Urfi Çetinkaya'nın hayatını kaybettiği öğrenildi. Çetinkaya, uluslararası çapta uyuşturucu ticareti yapan bir suç örgütünün elebaşı olarak biliniyordu ve geçen yıl, uzun süredir devam eden bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Cezaevinde bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Çetinkaya, bir dizi sağlık sorunu yaşıyordu.

Cezaevinden izinli çıkan genç yürürken öldürüldü Cezaevinden izinli çıkan genç yürürken öldürüldü

Tekerlekli Sandalyeye Bağımlı Hale Geldi

Çetinkaya, 18 Mayıs 1988'de polisin "dur" ihtarına uymayarak kaçmaya çalışırken vurulmuş ve bu olay sonucunda hayatının geri kalanını tekerlekli sandalyeye bağımlı olarak sürdürmüştü.

İspanyol Polisi Tarafından Yakalandı

1989 yılında, Silivri'deki bir çiftlik evine düzenlenen operasyonda üç kilo morfinle yakalanan Çetinkaya, kısa bir süre sonra tahliye edildi. 1991 yılında ise İspanya'da 46 kilo eroinin sahibi olduğu iddiasıyla yeniden gözaltına alındı, fakat ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Matador Operasyonu ve Son Tango

2000 yılında "Matador" adlı bir operasyonla yakalanan Çetinkaya, cezaevine gönderilmiş ancak 2003 yılında serbest bırakılmıştı. Özgürlüğüne kavuşmasının ardından uyuşturucu ticaretine devam eden Çetinkaya, 2012 yılında "Son Tango" adlı bir başka operasyonla tekrar tutuklandı, ancak sağlık sebepleriyle yine tahliye edilmişti.

Naci Zindaşti ile Ortaklık İddiaları Vardı

Son yıllarda Çetinkaya'nın ismi, İranlı uyuşturucu kaçakçısı Naci Zindaşti ile de sıkça anılmaya başlandı. Yurt dışına gönderilen ve yakalanan 5 ton eroinin 2 ton 200 kilosunun Çetinkaya'ya ait olduğu iddia edildi.

Kafes-44 Operasyonu ile Tutuklandı

20 Şubat 2023'te, İstanbul merkezli olarak düzenlenen "Kafes-44" operasyonuyla, Çetinkaya'nın lideri olduğu organize suç örgütüne ağır bir darbe vuruldu. İstanbul, İzmir, Afyonkarahisar, Malatya, Antalya, Çanakkale, Bilecik, Muğla ve Balıkesir'de gerçekleştirilen operasyonda 43 şüpheli gözaltına alındı. Çetinkaya, 12 Nisan 2023'te "teşekkül halinde uyuşturucu madde imal etmek ve nakletmek" suçlarından kesinleşmiş 24 yıl hapis cezası nedeniyle tutuklandı.

37 Ton Uyuşturucudan Sorumluydu S

oruşturma kapsamında, zanlıların Almanya, Bulgaristan, İspanya, Moritanya, Portekiz ve Yunanistan'da 13 ton, Türkiye'de ise 24 ton olmak üzere toplamda 37 ton uyuşturucunun sevkiyatından sorumlu olduğu belirlendi. Çetinkaya ve adamları, kendi gemi, ticari konteyner ve balıkçı tekneleri ile uluslararası uyuşturucu sevkiyatı yapıyordu.

20 Milyarlık Malvarlığına El Konuldu

Yapılan soruşturmalarda suç örgütüne ait toplam 20 milyar değerinde 147 arsa, 56 konut, 8 apartman, 74 iş yeri, 53 lüks araç, çeşitli şirketlerdeki ortaklık payları ve banka hesaplarına el konuldu. Bu kapsamda nakit para, ziynet eşyaları ve kripto para cüzdanları da donduruldu.

Muhabir: Haber Bülteni