Yeni havalimanı, Mersin, Adana, Osmaniye ve Niğde gibi şehirlerde yaşayan 5 milyonun üzerindeki vatandaşa hizmet verecek ve bölgenin hava yolu ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip olacak.

Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan Açıklamalar

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 2024 yılında gerçekleştirilen önemli ulaşım projelerini sıraladı. Bakan Uraloğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın son halkası Kağıthane-Gayrettepe kesimi, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı, Bakırköy Sahil Kirazlı Metrosu, Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı, Arnavutköy-İstanbul Havalimanı Metrosu, Yusufeli Merkez Viyadüğü gibi projelerin tamamlandığını ve Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldığını hatırlattı.

Haymana Belediyesinden büyük hizmet: Mahallelerin su sorunları bir bir çözülüyor Haymana Belediyesinden büyük hizmet: Mahallelerin su sorunları bir bir çözülüyor

Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Açılışı

Uraloğlu, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın 10 Ağustos saat 15.00'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle açılacağını belirtti. Bakan, 2002 yılında Türkiye'nin iç ve dış hat yolcu sayısının 34,5 milyon olduğunu ve 2023 yılı sonunda bu sayının 214 milyonu aştığını ifade etti. Ayrıca, 2024 yılının temmuz sonu itibarıyla hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısının 129 milyon 738 bin 772'ye ulaştığını ve yıl sonunda bu rakamın 230 milyonu geçmesini öngördüklerini açıkladı.

Gelecek Hedefleri ve Yeni Havalimanları

Bakan Uraloğlu, 2053 hedefleri kapsamında Bayburt-Gümüşhane ve Yozgat havalimanlarının yapımlarının devam ettiğini ve Karaman Havalimanı'nın da planlandığını belirtti. Bu projelerle birlikte aktif havalimanı sayısının 61'e çıkarılacağı bilgisini verdi.

Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın Özellikleri

Çukurova Uluslararası Havalimanı, ağaç formunda tasarlanan hava kontrol kulesi ve Çukurova'nın narenciyesinden esinlenen turuncu renkleri ile dikkat çekiyor. Ayrıca, bölgenin simgesi olan pamuk motifleriyle süslenmiş mimarisi, tarım ve teknolojiyi bir araya getirerek Çukurova bölgesinin kültürünü yansıtıyor. Yılda 8 milyon yolcu kapasitesine sahip olan havalimanının 110 bin metrekare terminal alanı bulunuyor. Ana pisti, 3 bin 500 metre uzunluğa ve 60 metre genişliğe sahip, en geniş gövdeli uçakların iniş yapabileceği bir tasarıma sahip.

Ekonomik ve İstihdam Katkısı

Çukurova Uluslararası Havalimanı, Mersin, Adana, Osmaniye ve Niğde şehirlerine olan yakınlığıyla bu bölgelerde yaşayan 5 milyonun üzerindeki vatandaşa hizmet edecek. Ayrıca, bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına katkı sağlayacak.

Yeni havalimanı, Türkiye'nin Orta Doğu ülkelerine açılan önemli kapılarından biri olacak ve bölgenin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacak.

Muhabir: Haber Bülteni