Türkiye’nin ilk görme engelli hakim yardımcısı Sabit Kılıç, görevine başlamış bulunuyor. Görme yetisini 10 yaşında glokom hastalığı nedeniyle kaybeden Kılıç, tüm zorluklara rağmen eğitim hayatına devam ederek büyük bir başarıya imza attı. İlk ve orta öğretimi birincilikle tamamlayan Kılıç, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazanarak mezun oldu.

2016 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na uzman yardımcısı olarak atanan Kılıç, Türkiye’de KPSS A grubu kadrosuna atanan ilk görme engelli hukukçu oldu. Engellilerin adalete erişimi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Kılıç, 2020’de "Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Bağlamında Türkiye’de Engellilerin Adalete Erişimi" başlıklı tez çalışmasıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Uzmanı olarak atandı.

Uzmanlık görevinde, engelli ve yaşlı bireyler için çeşitli projeler yürütmüş ve bakanlığın internet sayfasının mevzuat içeriğini hazırlamış olan Kılıç, 2023'te yapılan idari yargı hakim yardımcılığı sınavında 85,21 puan alarak Türkiye’nin ilk görme engelli hakimi unvanını kazandı.

Yeni görevine başlamadan önce Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ı ziyaret eden Kılıç, Bakan Göktaş’a destekleri için teşekkür etti ve engellilerin çalışma hayatındaki önemine vurgu yaptı. Bakan Göktaş, Kılıç’ı çalışkanlığı ve başarısından dolayı tebrik ederek, yeni görevinde başarılar diledi.

Göktaş, engellilerin toplumsal hayatın her alanında yer almalarının önemini vurgulayarak, 2002’den bu yana kamuda engelli istihdamını 12 kat artırarak 68 bine ulaştırdıklarını belirtti. Ayrıca, erişilebilirlik kültürünü yaymak için ilgili kurumlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla ve üniversitelerle çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri Adana'da TEKNOFEST'te SOLOTÜRK ve Akıncı'dan Nefes Kesen Gösteri

 
 
 
 
 

Kaynak: İHA