Ekonomi

Türkiye’nin İpekböceği koza deposu Sarıcakaya'da ağlar örülmeye başlandı!

Türkiye’de üretilen ipekböceği kozalarının tamamı Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde depolanıp muhafaza ediliyor. Kozabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Işık, ipekböceği yetiştiriciliğinin kısa sürede kazanç sağlayan bir üretim modeli olduğunu belirtti.

Abone Ol

Türkiye'nin ipekböceği üretiminde öncü Sarıcakaya ilçesi, ülke genelindeki tüm ipekböceği kozalarını depolayıp muhafaza ediyor. 64 ilde faaliyet gösteren Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Kozabirlik) çatısı altındaki Eskişehir Bursa Kozabirliği’ne bağlı Sarıcakaya ve Koza Tarım Satış Kooperatifi’nde görev yapan Kozabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Işık, ipekböceği yetiştiriciliği ve işleme süreci hakkında önemli bilgiler paylaştı. 40 günlük üretim sürecinin ardından üreticilerin kısa sürede kazanç elde edebileceğini vurgulayan Işık, devlet desteğiyle bu alanda faaliyet gösteren üreticilere büyük fırsatlar sunulduğunu belirtti. Işık, herkesi bu kârlı üretim modeline katılmaya davet etti.

"Yeter ki üretsinler"

Sarıcakaya ve Koza Tarım Satış Kooperatifi’nde görevli Kozabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Işık şöyle konuştu;

“Bursa Kozabirliği’ne bağlı bir kooperatifteyiz. Sarıcakaya ve Koza Tarım Satış Kooperatifi’ndeyiz. Burası Kozabirliği’nin toplama alanı, ana depomuz. Türkiye’de bütün üretilen kozalar buraya gelip depolanır. Ekonomik bir ürün olması için bunu buharda kurutuyoruz ve böyle hale geliyor. Kışın da bunun ipliğini çekiyoruz. Şimdi Ege’nin ve Akdeniz’de Mayıs ayının sonunda kozalar çıkıyor. Kısa 40 günlük bir üretim var, bu süre içerisinde paraya dönüşüyor. Bir de üreticinin ilk geliri oluyor. Ben tavsiye ederim, hiçbir masrafı yok. Sadece emeğini ve aklını kullanmak gerekiyor. Bu iş 2006 yılında hayvancılık desteği kapsamına girdi. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederiz. İpek böceği üreticisine destek veriyorlar, pozitif ayrımcılık yapıyor. Ben de üreticilerimize bundan faydalanmasını öneriyorum. Koza Birliği her daim yanlarında, bize her şey ücretsiz, yeter ki üretsinler.”