Eğitim

Ukrayna Büyükelçisi’nden ilginç teklif

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’a “Ukrayna Dili ve Edebiyatı Bölümü açılabilirse biz de Ukrayna’dan bu alanda öğretim elemanı ve araştırmacıları getirebiliriz” teklifinde bulundu.

Abone Ol

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hatice Bakkaloğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Oğuz Güngör, Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Seriye Sezen ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Leyla Çiğdem Dalkılıç’ın da hazır bulunduğu görüşmede, Ankara Üniversitesi ile Ukrayna üniversiteleri arasında devam eden iş birlikleri ve yeni iş birliği konuları ele alındı.

Büyükelçi Bodnar, Türkiye ile Ukrayna’nın stratejik ortak olarak çok farklı alanlarda iş birliği yaptığını, eğitim alanındaki iş birliğinin de mutlaka ön planda olması gerektiğini ve bu alandaki iş birliklerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

UKRAYNACA BÖLÜMÜ İSTEDİ

Ankara Üniversitesi bünyesinde Ukrayna Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı’nın açılması yönünde de bir talepleri olduğunu ileten Büküyelçi Bodnar, Türkiye’nin en köklü üniversitelerinden biri olan Ankara Üniversitesinde bu bölümün açılmasının hem ülkeler arasındaki iş birliğini hem de üniversiteler arasındaki iş birliğini çok daha iyi seviyelere getirebileceğini ifade etti. Bodnar, “Ukrayna Dili ve Edebiyatı Bölümü açılabilirse biz de Ukrayna’dan bu alanda öğretim elemanı ve araştırmacıları getirebiliriz” dedi.

Bodnar, Ankara Üniversitesi ile tarih alanında da çalışmalar yapmak istediklerini belirterek, “Türkiye ile ilgili Ukrayna’da çok bilgi var. Çünkü birkaç Türkoloji bölümü var, araştırmalar yapılıyor ama Ukrayna tarihi Türkiye’de çok bilinmiyor. İlginç olan şu ki Ukrayna tarihi ile ilgili birçok kaynak Türkiye’de Osmanlı arşivlerinde bulunmakta. Bu alanda da iş birliği yapabiliriz” diye konuştu.

Rektör Ünüvar da “Ukrayna ile pandemi öncesinde, özellikle nükleer alanında çok ciddi yoğun akademik çalışmalar ve gidiş gelişler vardı. Bu akademik gidiş gelişler 2020’den sonra gittikçe azaldı, hatta durdu. Önce pandemi, sonra savaş, bizdeki deprem ama bu iş birliği çabaları ile ilgili Sayın Büyükelçinin samimi kanaatlerine teşekkür ediyorum” dedi.

Ünüvar, Ukrayna üniversiteleri ile yeni iş birliklerinden de büyük memnuniyet duyacaklarını dile getirdi.