Yeni eğitim dönemine hazırlanan üniversite öğrencileri, okul kayıt işlemlerini tamamlamalarının ardından barınma seçeneklerini değerlendiriyor. Devlet ve özel yurtlarda kalmayı tercih edenler olduğu gibi, birçoğu da ev kiralamayı düşünüyor. Bu süreçte uzmanlar, öğrencilerin beğendikleri evler için emlakçılarla anlaşma yaparken dikkatli olmalarını, mutlaka kira sözleşmesi imzalamalarını öneriyor. Emlakçıların noterden alınmış Kira Yetkisi Sözleşmesi bulunmadığı takdirde ise doğrudan ev sahibi ile sözleşme yapılması gerektiği belirtiliyor.

Kontratsız Ev Kiralamayın Uyarısı

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, ev kiralamak isteyen öğrencilerin, tüm yasal prosedürleri eksiksiz yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti. Altınay, “Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olan emlak ofislerinden yapacakları kiralamalarda; kira kontratları, kiralayan kişi, kiraya veren ev sahibi, kefili ile birlikte kontrat düzenlenir. Tahliye taahhütnamesi alınır. Onun haricinde de ilk ayı peşin ödemek kaydıyla 11 aylık da senet düzenlenir. Öğrencilerimiz buna uysunlar. Vatandaşlarımızdan bazı ev sahipleri, memur kefil, esnaf kefil veya tanıdık birilerinin olmasını özellikle şart koşuyorlar. Kendilerine uygun kimler varsa, eşitlik ilkesine uygun olarak bir kefille sözleşmelerini yapabilirler” diye konuştu.

Evden Çıkarma Talebi Geçersiz Olur

Altınay, kira sözleşmesinin ardından emlakçı ya da ev sahibinin, öğrencileri evden çıkarma talebinde bulunamayacağını hatırlattı ve şu değerlendirmede bulundu:

Başkent Üniversitesi’nde DGS kayıtları başlıyor Başkent Üniversitesi’nde DGS kayıtları başlıyor

“1 yıllık sözleşme yapılır. 1 yıllık yapılan sözleşmeden sonra taraflar 11. ayın dolumunda eğer noterden ihtarname çekmezler ise otomatik olarak kontrat kendisini 1 yıl daha yenilemiş olur. Ev sahibi gelir, hem öğrencilere hem de kiracılara evimi boşalt, ‘memur kefil getirmedin, bize uyan şartlarda bir kefil getirmedin’ diye boşaltma talebinde bulunamaz. Herhangi bir sıkıntı yaşayan öğrencilerimiz için hem emlakçılar odası olarak hem de ticaret il müdürlükleri olarak gereken neyse yapılır” 

Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öğrencilerin kira sözleşmesi yaparken dikkat etmeleri gereken noktalara da değinen Altınay, “Öğrencilerin evi kiralarken birinci dikkat edecekleri; evin kendilerine uygun olup olmadığına bakacaklar. Evi beğendilerse mutlaka sözleşme yaparken emlakçıda Kira Yetkisi Sözleşmesi, yok ise mal sahibini çağırıp mutlaka imzasını kendisine attırmaları gerekir. Mal sahipleri imzaladıktan sonra Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Zorunlu Deprem Sigortasını yaparlar. Öğrenciler; elektrik, doğalgaz ve su aboneliklerini de bu şekilde yapmış olurlar. Özellikle tutacakları yerlerde binadaki güvenlik ortamı öğrencilerimize uygun mu değil mi onlara da dikkat ederlerse kendileri için daha iyi olacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA