İstanbul Boğazı’na lağım suyu akıyor İstanbul Boğazı’na lağım suyu akıyor

Meme kanseri, memedeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla gelişiyor. Bu kanserin mümkün olan en erken evrede tespit edilmesi, tedavi başarısını önemli ölçüde artırıyor. Kadınlarda en yaygın görülen kanser türü olan meme kanseri, dünyada ve Türkiye'de sık karşılaşılan bir sağlık sorunu. Medicana Sağlık Grubu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karaca Ocak, "Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında meme kanseriyle ilgili bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyor.

"Meme Kanseri Erkeklerde de Görülebilir"

Medicana International Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Özlem Karaca Ocak, meme kanseri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini ifade etti. “Meme kanseri, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesiyle ortaya çıkar ve her ne kadar çoğunlukla kadınlarda görülse de, erkeklerde de bu hastalıkla karşılaşmak mümkün. Erkeklerde meme kanseri, kadınlara göre çok daha nadir olsa da oran 10’da 1’dir. Dünyada ve ülkemizde, kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, aynı zamanda en fazla ölüme yol açan kanserlerden biridir” şeklinde konuştu.

"Yaşam Tarzı Değişiklikleri ve Diğer Risk Faktörleri Meme Kanserini Tetikleyebilir"

Dr. Özlem Karaca Ocak, meme kanserini tetikleyen başlıca faktörler hakkında da bilgi verdi. “Tüm dünyada ve Türkiye’de meme kanseri vakalarında bir artış yaşanmasına rağmen, farkındalık, erken teşhis ve cerrahi yöntemlerin gelişmesi sayesinde ölüm oranları düşüş göstermektedir. Hareketsiz yaşam, obezite, ileri yaşta doğum yapmak ve yaşam tarzındaki hızlı değişiklikler, meme kanserini tetikleyen önemli unsurlar arasındadır” dedi.

Ayrıca, meme kanseri belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Ocak, “Memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, tahrişler, meme ucunda hassasiyet ya da içe dönme gibi belirtiler, kanserin habercisi olabilir. Bu tür belirtiler fark edildiğinde zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekir” diye ekledi.

Erken Teşhis ve Düzenli Muayene Hayati Öneme Sahip

Dr. Özlem Karaca Ocak, meme kanseri belirtilerini tanımanın, kanserin ilerlemesini engellemek açısından çok önemli olduğunu vurguladı. “Her bireyin kendi meme yapısını tanıması ve risk faktörlerinin farkında olması, hastalığı erken evrede yakalamak için kritik öneme sahiptir. Meme kanserinin erken teşhisi, tedavi başarısını ve hayatta kalma şansını büyük oranda artırır. Bu nedenle, kadınların 20 yaşından itibaren düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapması ve yılda bir kez uzman bir doktor tarafından meme muayenesi ve gerekli tetkikleri yaptırması gerekmektedir” şeklinde uyarıda bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı