Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik kripto para hizmetleri sunan yabancı platformlar için, 2 Ekim önemli bir dönemeç. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından getirilen düzenlemelere göre, bu tarihe kadar faaliyet izni almayan platformlar, pazarlama ve tanıtım faaliyetlerini sonlandırmak zorunda. Bu kapsamda, 2 Temmuz'da yürürlüğe giren kanunla, kripto para piyasalarını düzenleme yetkisi SPK'ye devredilmiş ve platformlara üç aylık bir geçiş süreci tanınmıştı.

Reklam ve Tanıtım Yasaklanacak

Bilkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pınar Çağlayan Aksoy, SPK’nın yayınladığı bilgilendirmeyle, yurt dışı merkezli kripto varlık sağlayıcılarının Türkiye'deki kullanıcılarına yönelik tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda olduklarını vurguladı. Aksoy, "Bu platformlar, Türkiye’de iş yeri açarak, Türkçe internet sitesi sunarak veya dolaylı yollarla yerli kullanıcılara pazarlama yaparak faaliyetlerini sürdüremez" dedi. Bu tür platformların 2 Ekim'den sonra izinsiz işlem yapmaları durumunda ise hukuki yaptırımlarla karşılaşacaklarını ifade etti.

Platformlardan Türk Kullanıcılara Uyarı

Bazı yabancı kripto platformları, kullanıcılarına e-posta ile bilgilendirme yaparak Türkçe dil desteği ve pazarlama faaliyetlerini durduracaklarını bildirdi. Doç. Dr. Aksoy, bu durumun, platformların Türkiye pazarından çekilmek yerine sadece yerleşik kişilere yönelik hizmetlerini sınırlandırabilecekleri anlamına gelebileceğini belirtti.

Türkiye'nin en büyük inşaat projesi: Adıyaman'da büyük deprem konutları projesi sürüyor Türkiye'nin en büyük inşaat projesi: Adıyaman'da büyük deprem konutları projesi sürüyor

SPK'ye Yoğun Başvuru

SPK'ye faaliyet izni almak için başvuran kuruluş sayısı 80'e ulaşmış durumda. Doç. Dr. Aksoy, bu düzenlemelerin genel hatlarıyla olumlu olduğunu, ancak uygulanacak ikincil düzenlemelerin ve sektördeki denetim süreçlerinin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi. SPK ve TÜBİTAK’ın iş yükünün ciddi biçimde arttığını belirten Aksoy, uzman kadroların oluşturulmasının önemini vurguladı.

Uzman Kadro İhtiyacı

Yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, hukuk, teknik ve finans alanında uzmanlaşmış personelin istihdamının kritik bir ihtiyaç haline geldiğini belirten Aksoy, "Bu tür düzenlemeler, ilgili kurumların iş yükünü artırıyor ve yeni mevzuatlar hazırlama sürecinde sektörün ihtiyaçlarını anlamak gerekiyor" diyerek, sektördeki düzenleyici kurumların bu konuda dikkatli bir çalışma yürütmeleri gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı