12 yaşında büyükusta unvanı alarak tarihte bunu başaran dördüncü en genç isim olan Türk milli satranç oyuncusu Yağız Kaan Erdoğmuş, "tarihin en iyisi" olarak anılan Norveçli büyükusta Magnus Carlsen'i 41.2 saniyede mat etti. Bu başarısı, satranç dünyasında büyük yankı uyandırdı. Büyük başarısının ardıandan Yağız Kaan Erdoğmuş’un hayat öyküsü merak edilip araştırılıyor. Peki, Yağız Kaan Erdoğmuş kimdir, nerelidir? İşte, detaylar…

MAGNUS CARLSEN'E KARŞI TARİHİ ZAFER

33 yaşındaki Norveçli satranç büyükustası Magnus Carlsen, beş dünya satranç, dört dünya hızlı satranç ve altı dünya blitz satranç şampiyonluğu ile tanınan bir isimdir. Yağız Kaan Erdoğmuş, katıldığı turnuvada Carlsen'i 41.2 saniyede mat ederek büyük bir başarıya imza attı.

Eyüpspor asbaşkanı kimdir? Fatih Kulaksız Kimdir? Fatih Kulaksız eşi kimdir? Eyüpspor asbaşkanı kimdir? Fatih Kulaksız Kimdir? Fatih Kulaksız eşi kimdir?

ULUSLARARASI BAŞARILARI VE BÜYÜKUSTA UNVANI

Yağız Kaan Erdoğmuş, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) sıralamasına göre aktif sporcular arasındaki en genç büyükusta ("Grand Master" - GM) unvanının sahibidir. Nisan ayında Grenke Açık Satranç Turnuvası'nda son normunu da tamamlayarak GM unvanı almış ve tarihte bunu başaran dördüncü en genç isim olmuştur. Yağız Kaan ile birlikte Türkiye'deki büyükusta sayısı 16'ya yükselmiştir.

ERKEN YAŞTA BÜYÜK BAŞARILAR

2011 yılında Bursa'da doğan Yağız Kaan Erdoğmuş, 2019 yılında 8 yaş kategorisinde Avrupa Şampiyonu olmuştur. 2021 yılında FIDE unvanlarından usta adayı (CM) olduktan sonra 2022 yılına FIDE Ustası ve daha sonra yine aynı yıl içerisinde gerekli normları tamamlayarak Türkiye'nin en genç uluslararası ustası (IM) olmaya hak kazanmıştır. Ülke TV tarafından düzenlenen "Sporun Devleri Buluşuyor" ödül töreninde "Yılın Sporcusu" ödülüne layık görülmüştür.

BÜYÜKUSTA UNVANINA GİDEN YOL

Chessable Sunway Sitges Satranç Festivali'nde göstermiş olduğu başarılı performansı ile ilk büyükusta (GM) normunu almış, Cidde Uluslararası Satranç Festivali Genç Ustalar Turnuvası'nın finaline 2 tur kala ikinci büyükusta normunu almayı garantilemiştir. 1 Nisan 2024 tarihinde Grenke Açık Satranç Turnuvası'nda son normunu da tamamlayarak büyükusta unvanını elde etmiştir. Yağız Kaan, FIDE sıralamasına göre aktif satranç sporcuları arasındaki en genç GM olmuştur.

REKOR KIRAN PERFORMANSLAR

Sharjah Masters 2024 turnuvasında gösterdiği performans ile canlı derecelendirme sisteminde 2569 Elo puanına ulaşan Yağız Kaan, 13 yaşında iken Judit Polgár'ın ulaştığı ve 34 yıldır kırılamayan 2555 Elo rekorunu kırmıştır. Bu başarı, onun dünya satranç tarihindeki yerini daha da sağlamlaştırmıştır.

Muhabir: Haber Bülteni