Yargıtay 3. Ceza Dairesi, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016 tarihli darbe girişimi sırasında "ilk yakalanan darbeci" olarak bilinen dönemin Bursa İl Jandarma Komutanı eski Albay Yurdakul Akkuş'a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ayrıca, iki sanığa verilen 15'er yıl hapis cezası ve üç sanığın 8 yıl 9'ar aylık hapis cezaları da Yargıtay tarafından onaylandı.

Kararın Detayları

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, yerel mahkeme tarafından usulden bozulan dosya sonrası yeniden yapılan yargılamayı inceledi. Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin 31 Ekim 2022 tarihinde verdiği karara yönelik temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay, Akkuş'a "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını onadı. Ayrıca, Ali Çiğci ve Bilal Dişbudak’a aynı suça yardım etme gerekçesiyle verilen 15'er yıl hapis cezaları da onandı.

Cezaevinden izinli çıkan genç yürürken öldürüldü Cezaevinden izinli çıkan genç yürürken öldürüldü

Diğer Sanıklar

Sanıklar Kemal Şendur, Ayhan Şen ve Hakan Kutkan'a "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan verilen 8 yıl 9'ar aylık hapis cezaları da Yargıtay tarafından onandı. Bunun yanı sıra, beraat eden ya da ceza verilmesine yer olmadığına karar verilen diğer sanıklar hakkında verilen kararlar da Yargıtay tarafından yerinde bulundu.

Olayın Geçmişi

Darbe girişimi sırasında yakalanan Yurdakul Akkuş, çantasında bulunan "sıkıyönetim atama listeleri" ve "yeni yapılanma" belgeleriyle darbe girişiminin planlarına dair önemli bilgiler taşıyordu. Bu belgeler, operasyonların hızlanmasına ve darbecilerin planlarının deşifre edilmesine yol açmıştı.

Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesi, Akkuş'u 2018 yılında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmış, diğer sanıklara ise 8 yıl 9 ay ila 18 yıl arasında değişen hapis cezaları vermişti. Ancak, Yargıtay, sanıkların son savunmalarını görüntülü sistemle yapmalarının savunma haklarını kısıtladığı gerekçesiyle bu kararı usulden bozmuştu. Bozma sonrası yapılan yargılamada yeniden ceza verilmiş ve bu cezalar Yargıtay tarafından onanmıştı.

Yargıtay'ın Onadığı Diğer Kararlar

Yargıtay ayrıca, Ali Bülbül, Ali Yasal, Erkan Demirtemel, Hacı Hüseyin Çelenk gibi isimler hakkında verilen beraat kararlarını da onadı. Ertuğrul Yüksel hakkındaki "ceza verilmesine yer olmadığı" yönündeki karar da aynı şekilde onandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı